Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Clear sky
15°C
 

«Χέρια... ανοιχτά» για την αντιμετώπιση του ιδρώτα στις μασχάλες συνιστούν διεθνούς φήμης επιστήμονες

sweating-armpitsΤέλος έρχεται να δώσει στο δίλημμα χιλιάδων νέων ανά την υφήλιο νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science από Φινλανδούς επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λάχτι. Η επίκαιρη δημοσίευση δείχνει τα αποτελέσματα γιγαντιαίας έρευνας που διεξήχθη σε 1200 εθελοντές από εννέα χώρες, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά, είναι προτιμότερο να κρατάει τα χέρια του ανοιχτά όποιος έχει ιδρώσει στις μασχάλες.

Δεν είναι μυστικό ότι στις άβολες περιπτώσεις όπου έχουμε ξεχάσει να βάλουμε αποσμητικό και ιδρώσουμε, μερικοί από εμάς καταφεύγουμε στην τακτική του κλεισίματος των χεριών για να μην αποδράσουν οι άσχημες μυρωδιές, ενώ άλλοι από εμάς ανοίγουμε τα χέρια για να εξατμιστούν τα υγρά ώστε να επανέλθουμε γρηγορότερα σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση. Τα νέα είναι άσχημα όμως για όσους συνηθίζουν να κολλούν τα μπράτσα στο σώμα σε στάση «στρατιωτάκι», καθώς η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως αφενός η άσχημη μυρωδιά δεν μένει μόνο στις κοιλότητες της κλειστής μασχάλης και αφετέρου κανείς από τον περίγυρο δεν ξεγελιέται από το «θέατρο» του ιδρωμένου. Αντίθετα, οι πρακτικές του στρατοπέδου των «ανοιχτοχέρηδων» επικροτούνται καθώς ενώ ίσως προκαλούν πρόσκαιρη δυσφορία στους παρευρισκόμενους, τελικά οδηγούν σε γρήγορη εξάτμιση του ιδρώτα και σε μικρότερη συνολικά ενόχλησή τους.

Αφορμή για την εν λόγω έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι, ειδικά κατά τα τέλη της άνοιξης, πολλοί υποφέρουν από αυξημένη εφίδρωση στις μασχάλες, επειδή δεν είναι σίγουροι για το ποια είναι τα κατάλληλα ρούχα και πολλές φορές ντύνονται βαρύτερα απ' ότι χρειάζεται. Επιπροσθέτως, από τη φυσιολογική πλευρά, το σώμα εκκρίνει περισσότερο ιδρώτα στα τέλη της άνοιξης επειδή έχει συνηθίσει σε παρατεταμένη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας το κάκοσμο υγρό δεν χρειαζόταν να εκκρίνεται από τους λεγόμενους «ιδρωτοποιούς» αδένες του δέρματος.

Ήδη τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εμφανή, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να περπατούν στους δρόμους με ανοιχτά χέρια και πλατύ χαμόγελο ανακούφισης.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.