Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Υποχρεωτικό από σήμερα το πλύσιμο των χεριών κατά την έξοδο από τουαλέτες μπαρ και εστιατορίων

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Ιουλίου υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας, η οποία καθιστά υποχρεωτικό το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας μπαρ, εστιατορίων, δημοσίων υπηρεσιών και οποιουδήποτε άλλου χώρου πέραν της οικίας.

Όσοι πολίτες στο εξής επισκέπτονται κάποια δημόσια τουαλέτα και δεν φροντίζουν μετά για την υγιεινή των χεριών τους θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν ως και τα 1500 ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο, οι πολίτες θα πρέπει μάλιστα να χρησιμοποιούν σαπούνι ή αντισηπτικό χεριών για το πλύσιμο και όχι να πλένουν τα χέρια τους μόνο με νερό ή να τα χτυπούν μεταξύ τους για να καθαρίσουν.

Η αστυνόμευση για τη διασφάλιση της τήρησης του μέτρου έχει ανατεθεί σε ειδικό Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στελεχωμένο αποκλειστικά από Πομάκους επαγγελματίες του κλάδου των χαμάμ, οι οποίοι θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους έξω από τις τουαλέτες όλης της επικράτειας.

«Η ευθύνη για την επιτυχή εφαρμογή της διάταξης βαρύνει ξεχωριστά τον κάθε έναν και την κάθε μία από εμάς. Με αίσθηση καθήκοντος και αλληλεγγύης για το κοινωνικό σύνολο πρέπει να αρχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας μετά το μπάνιο» τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Υπουργείου, εκφράζοντας την πίστη του πως οι Έλληνες θα σταθούν για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και θα εφαρμόσουν κατά γράμμα την οδηγία.

«Ιδανικά συνιστάται επίσης το πλύσιμο και πριν την τουαλέτα, όμως αυτή η περίπτωση δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Ας κάνουμε ένα βήμα τη φορά» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες πως η διάταξη ήρθε στο προσκήνιο μετά από κοινωνική επίσκεψη του Σωτ. Τσιόδρα σε εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας όπου ο λοιμωξιολόγος επισκέφθηκε το μπάνιο και παρόλο που φορούσε σκάφανδρο, πρόσεξε πως αυτός που ήταν πριν μέσα βγήκε χωρίς να πλύνει τα χέρια του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.