Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Mainly clear
11°C
 

Υπό εξαφάνιση 30 είδη εντόμων κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας

insects-on-carΜε εξαφάνιση απειλούνται περίπου 30 είδη εντόμων που ενδημούν στις περιοχές κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πληθυσμοί κοινών εντόμων όπως οι σκνίπες, οι νυχτοπεταλούδες, οι ακρίδες αλλά και οι αλογόμυγες έχουν υποστεί τρομακτική μείωση στην περιοχή και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις συγκρούσεις εντόμων πάνω σε παρμπρίζ αυτοκινήτων στην ίδια την Εθνική Οδό.

«Μόνο κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης εξόδου των Αθηναίων από το Λεκανοπέδιο πάνω από 300 δισεκατομμύρια έντομα βρίσκουν το θάνατο λόγω σύγκρουσης με το παρμπρίζ, τον προφυλακτήρα ή τις ρόδες των αυτοκινήτων» αναφέρει ο ειδικός δρ. Ιάκωβος Γουστίδης, τον οποίο συναντήσαμε στο λιμάνι της Ραφήνας προτού επιβιβαστεί στο πλοίο για να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο του. «Υπήρχε η εντύπωση πως η κατάσταση θα βελτιωνόταν λόγω της κρίσης, αλλά φαίνεται πως ακόμα κι έτσι κανείς δεν πρόκειται να κάτσει στην Αθήνα στις γιορτές. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή για τους πληθυσμούς εντόμων της Κεντρικής Ελλάδας, δυστυχώς» κατέληξε εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Γουστίδης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το γεγονός, όμως πηγές γύρω από το κυλικείο του κτιρίου μεταδίδουν πως οι αρμόδιοι εξετάζουν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ αναμένεται να εκπονηθεί καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου με σύνθημα «Διακοπές για εσένα, θάνατος για τα κουνούπια» και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καπουτζίδη.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.