Ιουλιανά
Clear sky
27°C
 

Γραμματική της Νέας Ελληνικής γράφει ο Γιάννης Αλαφούζος

Επανάσταση στη γλωσσολογία αναμένεται να φέρει η νέα γραμματική της Νέας Ελληνικής την οποία επιμελείται ο Γιάννης Αλαφούζος, πρόεδρος του ομίλου ΣΚΑΪ και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όπως αναφέρεται στις έντονες συζητήσεις μεταξύ μελών της επιστημονικής κοινότητας, η νέα γραμματική πρόκειται να ταράξει τα στάσιμα νερά της γλωσσολογικής έρευνας καθώς υιοθετεί μια ριζοσπαστική θεωρία και προσέγγιση αναφορικά με την προέλευση και ετυμολογία της πλειονότητας των γλωσσικών θεμάτων της Ελληνικής, προσέγγιση που οδηγεί στη ριζική αναθεώρηση της ορθογραφίας σχεδόν όλων των ρημάτων, ουσιαστικών, επιθέτων, ακόμη και άρθρων.

Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του αναφέρουν πως ο κ. Αλαφούζος, παράλληλα με την άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική ενασχόληση του στα ΜΜΕ, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προβολή της Παναθηναϊκής Ιδέας και στην επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη μέσω του εθελοντισμού, διατηρεί έντονη επιστημονική δράση στον τομέα της φιλολογίας και ειδικότερα στο επιστημονικό αντικείμενο της γλωσσολογικής και ετυμολογικής μελέτης. Στενός του συνεργάτης μάλιστα υπενθυμίζει πως ο δραστήριος επιχειρηματίας και γλωσσολόγος έχει μαθητεύσει για χρόνια στο πλευρό του καθηγητή Γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτη, έως ότου ο πρώην υπουργός Παιδείας διαφώνησε με τις επαναστατικές απόψεις του μαθητή του οπότε η συνεργασία τους έφθασε στο τέλος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμέσα στις πολλές καινοτομίες της νέας γραμματικής Αλαφούζου θα είναι η αναδιάρθρωση της χρήσης των φωνηέντων, έτσι ώστε για παράδειγμα ενεργητικά ρήματα στο τρίτο πρόσωπο να τελειώνουν σε -ι αντί για -ει (πχ. 'ακολουθί' αντί για 'ακολουθεί'), η αντικατάσταση όλων των 'γγ' με 'γκ' (πχ. 'εγκραφή') και η κατάργηση των περισσότερων σημείων στίξης.

Συνεργάτες του κ. Αλαφούζου αναγνωρίζουν πως με τις ριζικές αλλαγές η γραφή μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανορθόγραφη, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. «Ήδη τα γραπτά του κ. Αλαφούζου σε σημειώματα, επιχειρηματικά έγγραφα και στο Twitter χαρακτηρίζονται από πολλούς ως ανορθόγραφα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι απολύτως ορθά. Ανορθόγραφα γράφουν όλοι οι υπόλοιποι», τονίζουν και υπόσχονται πως ο αγώνας για την επικράτηση της σωστής ορθογραφίας των ελληνικών θα συνεχιστεί.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.