Ιουλιανά
Clear sky
36°C
 

Έρευνα: Ακυρώνονται οι αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στα μπαρ μετά τις 11 το βράδυ

Μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης έρχεται να κλονίσει όσα ξέραμε για τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και για όσους δεν καπνίζουν, λόγω της παθητική εισπνοής καπνού.

Συγκεκριμένα, η έρευνα εντόπισε για πρώτη φορά σαφή συσχέτιση μεταξύ της ζημιάς που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα και της ώρας της ημέρας ή της νύχτας, με τις πρωινές και απογευματινές ώρες να θεωρούνται ως «ζώνες υψηλού κινδύνου» ενώ αντίθετα τις νυχτερινές ώρες - μετά τις 11 το βράδυ - να εμφανίζονται εξαιρετικά ασφαλείς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχετική καμπύλη επικινδυνότητας του παθητικού καπνίσματος ανάλογα με τον άξονα της ώρας, εμφανίζει ήπια αύξηση κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, μέχρι τις 11:59:59 μ.μ. όπου και παρουσιάζει ασυνέχεια (singularity) που ακολουθείται από κατακόρυφη πτώση στις 11 ακριβώς. Από εκεί και ύστερα η επικινδυνότητα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι το επόμενο πρωί μεταξύ 7-8 π.μ. όπου αυξάνεται ξανά απότομα.

Κατά συνέπεια, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της Χαϊδελβέργης, η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων θα μπορούσε με ασφάλεια να μην ισχύει μετά τις 11 το βράδυ, πρακτική που ακολουθείται ήδη από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στο «Κουλούρι» εμφανίστηκε θετικός ως προς την υιοθέτηση της εν λόγω ρύθμισης και επίσημα από το ελληνικό κράτος, αν και μας τόνισε να τον καλέσουμε και το πρωί για σιγουριά γιατί μπορεί να έχει αλλάξει γνώμη (σ.σ. το τηλεφώνημα μας έλαβε χώρα μετά τις 11 το βράδυ).


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.