Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Μηχανισμό αυτόματης ανίχνευσης του πράσινου σε φανάρια θα έχουν στο εξής τα ταξί

imagesΈνα νέο οδηγητικό βοήθημα φαίνεται πως θα μπει σύντομα στη ζωή των οδηγών ταξί. Όπως ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Δρόμου, πρόκειται για μια πρωτοποριακή συσκευή η οποία θα μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο απόκρισης που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένας φωτεινός σηματοδότης ανάβει «πράσινο» μέχρι και τη στιγμή που ο οδηγός πατάει την κόρνα του.

Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή θα είναι εξοπλισμένη με κάμερα τελευταίας τεχνολογίας η οποία με χρήση εξελιγμένων μαθηματικών αλγορίθμων θα αναγνωρίζει πότε το αυτοκίνητο είναι σταματημένο σε φανάρι. Στη συνέχεια θα μπαίνει σε λειτουργία ένας ειδικός μηχανισμός ο οποίος θα «παρακολουθεί» το χρώμα του σηματοδότη και όταν αυτό αλλάζει θα ενεργοποιεί αυτόματα την κόρνα.

Το σύστημα μάλιστα θα δέχεται μεγάλη παραμετροποίηση ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε οδηγού. Για παράδειγμα η διάρκεια και η ένταση του ήχου της κόρνας θα μπορεί να κυμαίνεται από «ήπια» εώς και «επιθετική» με διάφορα ενδιάμεσα στάδια. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στον οδηγό να ρυθμίσει τον ήχο της επιλογής του. Ενδεικτικά το σύστημα θα περιλαμβάνει ήχους με τίτλους όπως «παραδοσιακή κόρνα», «μοντέρνα κόρνα», «πυροβολισμός», «τραγούδι Πλούταρχου», «βρυχηθμός λιονταριού» και «έκρηξη» ενώ ο οδηγός θα μπορεί να ηχογραφεί τη φωνή του ή να εισαγάγει κάποιο δικό του ήχο σε μορφή mp3.

Οι κατασκευαστές του μηχανισμού τονίζουν τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει ο οδηγός ταξί μετά την εγκατάστασή του καθώς η δραματική μείωση της εγρήγορσης θα οδηγεί σε κατακόρυφη εξοικονόμηση χρόνου ενόσω το όχημα είναι σταματημένο. Έτσι ο οδηγός θα μπορεί να αφοσιωθεί αμέριμνος σε δραστηριότητες όπως η αναζήτηση ραδιοσυχνότητας με ενδιαφέρουσες αθλητικές συζητήσεις, το φτύσιμο από το παράθυρο, η εξαπόλυση βωμολοχιών προς άλλους οδηγούς, το καθάρισμα νυχιών, ή ακόμα και ένας γρήγορος ύπνος.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Κουλουριού», παρότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν έχει διατεθεί ακόμα στο εμπόριο οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις πέντε χιλιάδες.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.