Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Partly sunny
24°C
 

Όλο και λιγότεροι Έλληνες ονομάζουν τον σκύλο τους Αζόφ

Λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα συνηθέστερα και πιο δημοφιλή ονόματα που δίνουν οι Έλληνες στα σκυλιά τους και εν συνεχεία αναπαράγονται στο βάθος των γενεών.

Είναι όντως όμως αυτά που νομίζουμε τα πιο συχνά ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις;

Σε σχετική ανάλυση που έκανε ο Φιλοζωικός σύλλογος Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια», το όνομα σκύλου που κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε δημοφιλία το 2022 ήταν το Αζόφ, όνομα που μεσουρανούσε από το 2014 και μετά. Μέσα στο 2022, μόλις δύο σκυλιά έχουν πάρει το όνομα Αζόφ, και αυτά βρίσκονται στη Χαλκιδική και το Κιλκίς.

Αντιθέτως, στο απόγειό τους βρίσκονται πολλά ονόματα από «Γ» όπως Γεδεών, Γύγης, Γόλης αλλά και τα θηλυκά Γαία, Γενοβέφα και Γερακίνα.

Εντύπωση, για παράδειγμα, προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται πολύ διαδεδομένα, όπως το Μαξ ή το Φιλιώ, συναντώνται σε μόλις 1.700 σκυλιά συνολικά.

Και όλα αυτά έρχεται να τα επιβεβαιώσει και η ΕΛΣΤΑΤ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της το αρσενικό όνομα «Μελχισεδέκ» και το θηλυκό «Δεβόρα» είναι τα πιο συνηθισμένα ονόματα μεταξύ των απανταχού σκυλιών της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα :

  • Την πρωτιά στα αρσενικά σκυλιά έχει το «Μελχισεδέκ» με ποσοστό 8,3%.
  • Στη δεύτερη θέση των αρσενικών ονομάτων βρίσκεται το «Κρήσκης» με ποσοστό 6,5%.
  • Στην τρίτη θέση και σε απόσταση αναπνοής το «Κάλφας» με 6,4%/
  • Την πρωτιά στα θηλυκά έχει το «Δεβόρα» με 8,3%.
  • Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το «Ψιτ» με 5,2%.
  • Στην τρίτη θέση το «Γκλόρια» με 3,7%.

Τα παραπάνω προέκυψαν ύστερα από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού  σκυλιών που έγινε το 2021.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.