Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Απελευθερώθηκαν οι συλληφθέντες από τη συναυλία των Depeche Mode

phonerecΑπελευθερώθηκαν τελικά σήμερα το πρωί οι 71 συλληφθέντες από την Αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του συγκροτήματος «Depeche Mode» σε γνωστό συναυλιακό χώρο της Μαλακάσας. Τα νεαρά άτομα, των οποίων η μέση ηλικία δεν ξεπερνά τα 21 χρόνια, συνελήφθησαν στα πράσα από ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας ενώ βιντεοσκοπούσαν ή φωτογράφιζαν με την χρήση έξυπνων συσκευών -πηγές αναφέρουν πως 20 εξ αυτών χρησιμοποιούσαν ταμπλέτες τύπου iPad- τα αγαπημένα τους τραγούδια με σκοπό αργότερα να τα διαμοιράσουν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, το Τwitter και το Facebook ή να τα κρατήσουν στην προσωπική τους συλλογή.

Όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά, αιτία της σύλληψης των νεαρών δεν αποτέλεσε η χρήση των συσκευών αυτή καθεαυτή αλλά η χρήση απαγορευμένων φωτογραφικών φίλτρων κατά την επακόλουθη επεξεργασία των εικόνων.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό εμβληματικό συγκρότημα είχε καταστήσει σαφές με ανακοίνωση του πριν την έναρξη της περιοδείας πως το μόνο φίλτρο που οι θαυμαστές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν είναι το «Sutro» ενώ είχαν λάβει και τις αντίστοιχες νομικές προφυλάξεις. «Καθείς ο οποίος φωτογραφίζει τα μουσικά δρώμενα του μουσικού σχήματος Depeche Mode είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει στις φωτογραφίες και βίντεο του το φωτογραφικό φίλτρο "Sutro", είτε ψηφιακά μέσω των εφαρμογών που διαθέτουν οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές συσκευές είτε με φυσικό τρόπο με τη χρήση γυάλινων ή πλαστικών οπτικών επιθεμάτων. Κάθε άλλο φίλτρο δεν θεωρείται εγκεκριμένο, όπως μη εγκεκριμένη είναι και η μη χρήση φίλτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του αρμόδιου δικαστηρίου του Λονδίνου.

Όπως αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας, οι παραβάτες είχαν στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιήσει το κατά γενική ομολογία τετριμμένο και ξεπερασμένο φίλτρο «Sepia» ή παραλλαγές του, μια επιλογή που σίγουρα δεν αρμόζει στο ύφος του θρυλικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής. Κάποιοι νεαροί έφθασαν μάλιστα στο σημείο να μη χρησιμοποιήσουν κανένα φίλτρο, λες και είμαστε στη δεκαετία του '70, τονίζουν κύκλοι της εισαγγελίας.

Ανάμεσα σε όλα αυτα, οι αρχές ερευνούν επίσης το ενδεχόμενο να πρόκειται για οργανωμένη σπείρα παρανόμων η οποία δρα υπό άκρα μυστικότητα στο Instagram και το Facebook. Όπως εκτιμούν, τα μέλη της σπείρας διαμοιράζουν συστηματικά βίντεο με πολύ κακή ποιότητα εικόνας και ήχου και με κάκιστες επιλογές επεξεργασίας εικόνας οι οποίες δείχνουν παντελή έλλειψη γούστου και δυσφημούν τη χώρα μας παγκοσμίως.

Στον αντίποδα, οι γονείς των -εφήβων στην πλειοψηφία τους- συλληφθέντων δεν μπορούν να πιστέψουν στα αυτιά τους και δηλώνουν συντετριμμένοι. Pεπόρτερ του «Κουλουριού» βρέθηκε έξω από την ΓΑΔΑ την ώρα της απελευθέρωσης των κρατουμένων και μπόρεσε να  αντλήσει μια δήλωση από μια τραγική μητέρα: «Δεν το περίμενα ποτέ πως η κόρη μου θα κατέληγε φυλακισμένη. Δεν μπορώ να πιστέψω πως αντί να τραγουδάει και να χορεύει όπως κάναμε και εμείς στην ηλικία της, έβγαζε φωτογραφίες με απαγορευμένα προγράμματα... Είμαι σίγουρη πως κάποιος την ανάγκασε να το κάνει! Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως σύντομα ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και δίνει για τέταρτη φορά. Πώς θα διαβάσει τώρα, μετά από μια τέτοια εμπειρία;»

Πάντως, όπως έγινε γνωστό την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στους κατηγορούμενους δε θα ασκηθεί ποινική δίωξη υπό την προϋπόθεση να σβήσουν όλα τα ντοκουμέντα που είχαν φωτογραφίσει ή βιντεοσκοπήσει την Παρασκευή το βράδυ από τις συσκευές τους, τους τοίχους τους στο Facebook και από κάθε άλλο σημείο του Ίντερνετ.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.