Ιδανική μέρα για πλασοκουντεπιέ
Mostly clear
12°C
 

Σε διαθεσιμότητα οδηγός αστικού λεωφορείου που δεν χαιρετούσε συναδέλφους εν ώρα υπηρεσίας

OASTH-56Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί ο οδηγός του ΟΑΣΘ Πυθαγόρας Ξ., αφού παρέλειπε να χαιρετά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Οι συνάδελφοί του κάνουν λόγo για έναν τυπικό και υποδειγματικό επαγγελματία, ο οποίος ωστόσο απέφευγε τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τον συγχρωτισμό.

Ο 47χρονος ανήκει στο δυναμικό του ΟΑΣΘ από το 1998 και ουδέποτε είχε απασχολήσει με τη συμπεριφορά του. Αποτελώντας πιθανότητα δείγμα της ιδιοσυγκρασίας του, ο Πυθαγόρας δεν φαινόταν πρόθυμος να χαιρετάει τους συναδέλφους του, πράγμα το οποίο είχε εξοργίσει πολλούς εξ αυτών και οδήγησε στην αναφορά του στην επιτροπή δεοντολογίας του Οργανισμού. «Πρόκειται περί ενός πολύ ήσυχου ανθρώπου. Ερχόταν στη δουλειά, εκτελούσε τα δρομολόγιά του κι επέστρεφε στο σπίτι του. Κάθε φορά που διασταυρωνόταν ο δρόμος μας όμως, ο Πυθαγόρας απέφευγε να χαιρετήσει οποιονδήποτε από εμάς» αποκάλυψε ελαφρά ενοχλημένος ο Τάσος Λ., επίσης οδηγός στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο άγραφος «κώδικας επικοινωνίας» μεταξύ των απανταχού οδηγών λεωφορείου περιλαμβάνει το χαιρετισμό συναδέλφων όταν διασταυρώνονται οι πορείες τους. Πρόκειται περί ενός εθίμου που διατηρείται μέσα στα χρόνια και βρίσκει έκφραση με ποικίλους τρόπους, όπως η χρήση κόρνας, το γνέψιμο με το χέρι ή το κεφάλι, τα σφυρίγματα, τις άναρθρες κραυγές και βεβαίως με τα ζεστά χαμόγελα εκατέρωθεν. Μπορεί ο χαιρετισμός να μην αναφέρεται πουθενά σαν υποχρέωση των οδηγών του ΟΑΣΘ στον σχετικό κώδικα, ωστόσο η περίπτωση του 47χρονου έφτασε έως το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να τον θέσει σε διαθεσιμότητα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές του εθίμου φαίνονται ικανοποιημένοι από την απόφαση, το ΠΑΜΕ έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τον οδηγό και ενημερώνει για την άμεση έναρξη κινητοποιήσεων με στόχο την επαναφορά του στην υπηρεσία.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.