Νυχτώνει σε λίγο
Overcast
18°C
 

Νεκρός εμφανώς ανακουφισμένος που το χώμα που τον σκέπασε ήταν ελαφρύ

Εμφανής ήταν η ανακούφιση στο πρόσωπο αλλά και τα δύσκαμπτα άκρα του 83χρονου Χρήστου Παπαδόπουλου, στην κηδεία του που τελέστηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου την περασμένη Τρίτη. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από μικρό βάρος του χώματος που τον σκέπασε στην τελευταία του κατοικία.

Με κάθε φτυαριά χώμα, ο μακαρίτης κύριος Χρήστος, χαλάρωνε όλο και πιο πολύ καθώς ένοιωθε το χώμα να είναι αρκετά λιγότερο βαρύ από όσο θα περίμενε. Ο αφανής ήρωας της κηδείας δεν ήταν άλλος από τον πολυαγαπημένο του ανιψιό, ο οποίος χωρίς να πει τίποτα σε κανένα, κανόνισε το χώμα να είναι ένα μείγμα περλίτη, τύρφη, και λίγα στέμφυλα, μείγμα που ξέρει καλά καθώς το χρησιμοποιεί χρόνια τώρα για τα ρυγχοσπέρματά του.

Τα στοιχεία της πανελλήνιας ένωσης γραφείων τελετών είναι επίσης αδιάσειστα, καθώς 9 στους 10 νεκρούς προτιμούν ελαφρύτερο χώμα, ενώ σύμφωνα πάντα με απαντήσεις των ιδίων, εφιάλτη για κάθε νεκρό αποτελεί η ταφή με νωπή άμμο ή πατικωμένο κοκκινόχωμα. Το 10% που προτιμά βαρύτερο χώμα είναι οι νεκροί που στη ζωή κοιμόντουσαν με βαριά παπλώματα.

Για τις ανάγκες των δικών σας ή - γιατί όχι - και για τους ίδιους σας τους εαυτούς αν είστε από τους προνοητικούς, το «Κουλούρι» έχει να προτείνει το τυρφόχωμα.

Είναι ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα για κάθε είδους τάφο και μάλιστα είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια και παθογόνους οργανισμούς, που διατηρεί την ιδανική ποσότητα υγρασίας, μετά το πότισμα. Είναι άριστο βελτιωτικό εδάφους κατάλληλο για τάφους εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς και για βολβούς ή εποχιακά. Περιέχει συνήθως 50% τύρφη ξανθιά, 40% χουμώδη μαύρη τύρφη, 5% περλίτη και 5% λίπασμα και ιχνοστοιχεία.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.