Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

9 στους 10 ποδοσφαιρόφιλους άνω των 30 δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι ήταν το Intertoto

Μια διοργάνωση τόσο περίεργη που έχει κάνει έρευνα και το Vice για αυτήν, κάνει να αισθάνονται άβολα 9 στους 10 ποδοσφαιρόφιλους άνω των 30 όποτε έρχεται η συζήτηση σε αυτήν. Ο λόγος για το Ιντερτότο, που ήταν από το 2000 ως το 2008 η τρίτη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Για να λήξουν οι παρεξηγήσεις, αλλά και για να καταλάβουν όλοι και να μην αισθάνονται μειονεκτικά, το Ιντερτότο λειτουργούσε κάπως έτσι:

Στο Ιντερτότο συμμετείχαν 2 ή 3 ομάδες από κάθε χώρα μετά από αίτηση στο ΚΕΠ της περιοχής τους. Από το 2006 και μετά μπορούσαν να κάνουν την αίτηση και ηλεκτρονικά. Εφόσον οι 2 ή 3 καλύτερες ομάδες στο εθνικό τους πρωτάθλημα δε συμμετείχαν σε άλλη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ, και εφόσον είχαν ασφαλιστική ενημερότητα, περνούσαν στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Στην πρώτη φάση μετείχαν 61 σύλλογοι χωρισμένοι σε 11 ομίλους των 5 ομάδων, και έναν όμιλο των 6. Η νίκη σε έναν αγώνα έπαιρνε 3,5 βαθμούς, η ισοπαλία 3, και η ήττα 2. Οι δύο καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου περνούσαν στη δεύτερη φάση οι νικητές των ομίλων έδιναν αγώνες νοκ-άουτ μέχρι να απομείνουν δύο (το 1995) και τρεις (1996 και 1997) που προκρίνονταν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Από το 1998 και μετά καταργήθηκε η πρώτη φάση και προκρίνονταν 11 ομάδες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Σημειώνεται πως όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο Ιντερτότο, ανακηρύσσονταν νικήτριες και όλοι οι παίχτες έπαιρναν αναμνηστικό δίπλωμα στο τέλος του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (κατά κόσμον ΟΥΕΦΑ) σχεδιάζει να επαναφέρει το Ιντερτότο από τη σεζόν 23-24, μόνο για τις ελληνικές ομάδες.

Το «Κουλούρι» αυτή τη στιγμή μελετάει το μπασκετικό κύπελλο Κόρατς, και θα επανέλθει με εκτενές ρεπορτάζ.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.