Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
19°C
 

Στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας θα είναι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ag-Sof-today«Σε 14 μήνες θα είναι έτοιμος ο ναός μας» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης αναφερόμενος στο νέο γήπεδο της ομάδας και άπαντες θεώρησαν πως η χρήση της λέξης ναός ήταν μεταφορικός. Όπως αποκαλύπτει ωστόσο σήμερα, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Πόλης, το «Κουλούρι», ο έμπειρος εφοπλιστής κάθε άλλο παρά μεταφορικά δεν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη καθώς στα σχέδια του βρίσκεται η κατασκευή ενός σταδίου το οποίο θα θυμίζει ανατριχιαστικά τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα μετέδωσαν τα περισσότερα ΜΜΕ, ο προορισμός του ταξιδιού του κυρίου Μελισσανίδη την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν το Τορίνο με σκοπό την παρατήρηση του γηπέδου της Γιουβέντους αλλά η Κωνσταντινούπολη, όπου και επισκέφτηκε την Αγία Σοφία, συνοδεία του Ντούσαν Μπάγεβιτς και του γνωστού αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη. Εκεί, ο ιδιοκτήτης της Aegean Oil, αρχικά συζήτησε τη μεταφορά ολόκληρου του ναού με ελικόπτερα στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάτι το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε υπό το φόβο πρόκλησης ζημιών, με αποτέλεσμα να προκριθεί το σχέδιο πιστής αντιγραφής του.

Έτσι, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο θα βρίσκεται στο χώρο όπου βρισκόταν η ιστορική έδρα της «Ένωσης» στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και θα συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας. Πέρα από την εντυπωσιακή πρόσοψη, ο αγωνιστικός χώρος και οι κερκίδες θα έχουν σχήμα κύβου ενώ από τον τρούλο θα κρεμαστούν λάβαρα με όλα τα πρωταθλήματα της ομάδας από το ξεκίνημα της ιστορίας της.  Στο υπόγειο του ναού θα βρίσκονται στοές που θα οδηγούν στα αποδυτήρια των ομάδων ενώ στον προαύλιο χώρου του γηπέδου θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο μαρμάρινο άγαλμα του παλαίμαχου άσου της ΑΕΚ, Θωμά Μαύρου. Τέλος, τα καθίσματα στις κερκίδες θα είναι ψηφιδωτά ενώ στη σέντρα του αγωνιστικού χώρου θα τοποθετηθεί συντριβάνι στο οποίο θα αναγράφεται «Ηθικοί Πρωταθλητές 2008», φράση η οποία αν διαβαστεί ανάποδα δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

«Ήρθε η ώρα η ΑΕΚ να γίνει και πάλι τεράστια. Στο ναό θα προσκυνάνε όλοι οι αντίπαλοι μας και θα προσηλυτίζονται στο μεγαλείο της Ένωσης και της ορθοδοξίας. Εν Τούτω Ρίκκα» δήλωσε στο «Κουλούρι» ο κύριος Μελισσανίδης, ο οποίος ήδη γράφτηκε στο πρώτο έτος της Θεολογικής σχολής. Τέλος, τα έργα για την κατασκευή του νέου γηπέδου θα αρχίσουν στις 21 Μαϊου του 2014, ανήμερα του Κωνσταντίνου και της Ελένης ενώ τις ημέρες που δεν θα διεξάγονται οι αγώνες ο ναός θα λειτουργεί κανονικά σαν εκκλησία.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.