Μότο Χριστός
Partly cloudy
6°C
 

Χιλιάδες οι νέοι barista που αναγκάζονται να γίνουν mixologist λόγω κρίσης

barista_mixologistΣχεδόν 5500 νέοι barista αναγκάστηκαν να αφήσουν το επάγγελμά τους για να γίνουν mixologist το διάστημα 2014-2016, αναφέρεται σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για καταρτισμένους barista, με επαγγελματική εμπειρία, που εγκαταλείπουν τον κλάδο λόγω αβεβαιότητας για το μέλλον, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Η έκθεση μιλά για αύξηση πάνω από 400% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα 2012-2014, κατά τη διάρκεια του οποίου μόλις 982 barista στράφηκαν στο επάγγελμα του mixologist για να βρουν εργασία.

«Θεωρώ πως είμαι από τους τυχερούς, αν και δεν περνάει μέρα που να μη σκέφτομαι τι ωραία θα ήταν να σχεδίαζα φυλλαράκια και καρδούλες με το αφρόγαλα. Όμως κάτι τέτοιο μοιάζει με μακρινό όνειρο», δηλώνει ο 28χρονος Ιάκωβος, ο οποίος πλέον εργάζεται σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας αναμιγνύοντας διάφορα υλικά και αποστάγματα, κανένα εκ των οποίων δεν έχει ως βάση τον espresso.

Από την πλευρά της πολιτείας δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες εξέταζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του «espresso drain», με την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της απορρόφησης νέων barista από την αγορά εργασίας.