Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
24°C
 

Την Πελοπόννησο ζήτησε επισήμως η Τουρκία

Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι δρομολογεί η αγορά Γαλλικών φρεγατών, με την τουρκική κυβέρνηση να ζητά επισήμως να παραχωρηθεί στη γειτονική χώρα η Πελοπόννησος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται το δίκαιο της θαλάσσης, καθότι η διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου έχει αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με το 1830, όταν και η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η σχετική συνθήκη όριζε ονομαστικά τα νησιά που παραχωρούνταν στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος, χωρίς να αναφέρει την Πελοπόννησο.

Πηγή της τουρκικής κυβέρνησης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της δήλωσε: «Να μας το λέγατε ότι θα την κάνατε νησί. Τώρα είναι αργά», προσθέτωντας: «Την θέλουμε πίσω μαζί με τους κατοίκους της, εξάλλου κι αυτοί δικοί μας είναι. Ξέρετε πολλούς Ευρωπαίους να παίζουν κλαρίνο με τη μύτη;».

Το αίτημα αναμένεται να πιάσει εξαπίνης την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι αυτή σκεφτόταν ως απάντηση στις τουρκικές πιέσεις την παραχώρηση της Κρήτης με αντάλλαγμα το 12αρι της Τουρκίας στη Γιουροβίζιον. Ωστόσο, το ενδεχόμενο παραχώρησης της Πελοποννήσου αναμένεται να εξεταστεί σοβαρά, καθώς έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με αρκετούς Θεσσαλούς και Ηπειρώτες να ζητάνε να δοθεί και το Αγρίνιο ως ένδειξη καλής θελήσεως στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ίδια την Τουρκία, δεδομένης της αμφιλεγόμενης φήμης αρκετών περιοχών της μαρτυρικής Πελοποννήσου. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Αχμέτ Τσετίν δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να κάνουμε σε 10 χρόνια δημοψήφισμα στην υπόλοιπη Τουρκία με ερώτημα αν θέλουμε να την κρατήσουμε. Αν όχι, τη δίνουμε στους Αιγυπτίους που τη γλυκοκοιτάζουν από το 1821, δεν χάλασε ο κόσμος».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.