Μην παραχαράσσετε
Cloudy
7°C
 

Νέοι κανόνες θεσπίστηκαν για το ποδόσφαιρο στα σχολικά διαλείμματα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΣτη θέσπιση νέων κανονισμών για το σχολικό ποδόσφαιρο προχώρησαν τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ενημέρωσαν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Μετά από χρόνια συνεχών τιμωριών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εναρμόνιση των κανονισμών με τα διεθνή πρότυπα αλλά και τη συνεχή καταβολή προστίμων από το 1999, η χώρα μας αποκτά πλέον ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων, αντίστοιχο με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι κανόνες θα έχουν άμεση, μη αναδρομική ισχύ, ενώ από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να σταλεί εγκύκλιος προς όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας προκειμένου να διαβιβαστούν σε όλους τους απουσιολόγους και στη συνέχεια σε κάθε τάξη.

Τα κύρια σημεία του νέου κανονισμού:

  • Η σειρά με την οποία θα επιλέγεται η μπάλα με την οποία θα παίζονται τα παιχνίδια είναι: Μπάλα Σάντος, μπάλα δερμάτινη, αερόμπαλα, αλουμινένιο κουτάκι, κουκουνάρι. Η χρήση Αμίτας Πορτοκάλι ή Μotion απαγορεύεται οριστικά.
  • Θεσπίζεται επίσημα ο κανόνας της τελευταίας φάσης. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός χρησιμοποίησής της περιορίζεται στις δύο (2) ανά διάλειμμα.
  • Οι καραβολίδες απαγορεύονται. Κάθε παίχτης που συλλαμβάνεται να ρίχνει καραβολίδα θα μπαίνει αναγκαστικά τέρμα μέχρι το τέλος του διαλείμματος. Εξαίρεση θα αποτελεί το γυριστό χτύπημα με κουντεπιέ.
  • Το κάθε παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί και στα επόμενα διαλείμματα της ίδιας μέρας, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο ομάδες.
  • Μίτο μπορούν να χρησιμοποιούν μόνον οι εκτελεστές πέναλτι και οι τερματοφύλακες μετά από άουτ. Κάθε άλλη χρήση τιμωρείται με τερματοφυλάκιση για τρεις (3) μέρες.
  • Το παγκότερμα επιτρέπεται μόνο εφόσον οι ομάδες απαρτίζονται από λιγότερους από τέσσερις (4) παίκτες.
  • Καταργείται μια για πάντα το έμμεσο.

Αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και φορείς

«Επιτέλους γίναμε ευρωπαϊκό κράτος σε αυτό το θέμα. Ήταν ανάγκη να καταβάλουμε 7,3 εκατομμύρια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέχρι να γίνει; Η κυβέρνηση δείχνει πολιτική βούληση. Ελπίζω να γίνει το ίδιο και για το νόμο του καπνίσματος. Ακόμα και στην Τουρκία τηρούν τους νόμους τους» δήλωσε εμφανώς ευχαριστημένη με τα νέα βήματα που κάνει η Ελλάδα στο χώρο του σχολικού αθλητισμού η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή, στρέφοντας τα βέλη της προς τα υπουργεία Υγείας και Δημόσιας Τάξης από τα οποία περιμένει ανάλογες κινήσεις.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Superleague, διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, επισημαίνουν τη δυσφορία που υπάρχει για την παντελή έλλειψη αναφοράς στο οφσάιντ στους νέους κανόνες, θέμα που όπως τονίζουν έχουν επανειλημμένα θέσει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ΚΚΕ τέλος, με δισέλιδο αφιέρωμα στο Ριζοσπάστη, καταγγέλλει τα συναρμόδια υπουργεία για πρωτοφανή προστασία των ατομιστών ενώ στηλιτεύει ταυτόχρονα την κοινωνική απομόνωση της θέσης του τερματοφύλακα μέσω των νέων τιμωριών.