Θα βρέξει ακρίδες
Mostly cloudy
26°C
 

Ελληνορωμαϊκό υδραγωγείο θα κατασκευαστεί στην Ακρόπολη

Δρομολογείται με γοργούς ρυθμούς και διαδικασίες «fast track» η κατασκευή υδραγωγείου στον βράχο της Ακρόπολης, μετά τις πλημμύρες από την ισχυρή νεροποντή της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Το έργο έχει αναλάβει ελληνοϊταλικό κονσόρτσιουμ με συμμετοχή εταιρειών από την περιοχή της Ρώμης, εκπρόσωποι του οποίου δηλώνουν πως όλα είναι έτοιμα ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα. Σκοπός του υδραγωγείου θα είναι να μεταφέρει τα νερά της βροχής με ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της πόλης, απομακρύνοντάς τα από τον ιερό βράχο, όπου σε αντίθετη περίπτωση θα συγκεντρώνονταν.

Ο σχεδιασμός του έργου, που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2019, προβλέπει μια υπόγεια σήραγγα μεταφοράς νερού μήκους 2,8 χλμ. καθώς και πολλές διακλαδώσεις σε μορφή καναλιών. Το νερό εντός του υδραγωγείου θα περνά μέσα από πήλινους αγωγούς διαμέτρου 20 εκ. που θα τοποθετηθούν μέσα στη σήραγγα ή στο κανάλι αντίστοιχα και θα διαθέτουν τις απαραίτητες ζεύξεις και οπές για καθάρισμα.

Μιλώντας στο «Κουλούρι», κορυφαίοι Ρωμαίοι μηχανικοί που εμπλέκονται ενεργά στη μελέτη χαρακτήρισαν το έργο «πολύ απαιτητικό» τεχνικά, όμως εξέφρασαν τη σιγουριά και την αισιοδοξία τους. «Πλέον διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να φέρουμε εις πέρας πολύπλοκα υδραυλικά έργα όπως αυτό. Το υδραγωγείο της Ακρόπολης θα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζανλουίτζι Περούτζια, διευθυντικό στέλεχος της μίας εκ των αναδόχων εταιρειών.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επιλογή του αρχιτεκτονικού ρυθμού των αψίδων που θα χτιστούν, με το υπουργείο Πολιτισμού να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποδεχθεί οποιονδήποτε άλλο εκτός του δωρικού.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.