Ιουλιανά
Clear sky
36°C
 

Τον όρκο του Πορτοσάλτε θα δίνουν στο εξής όσοι δημοσιογράφοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους

Μία νέα εποχή για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας ξεκινάει, καθώς στο εξής, οι απόφοιτοι των σχολών ΜΜΕ στην Ελλάδα, θα καλούνται να δίνουν το δικό τους όρκο, κατά τα πρότυπα αυτού του Ιπποκράτη που δίνουν οι απόφοιτοι της ιατρικής.

Ο όρκος, έχει γραφεί εξ ολοκλήρου από τον έμπειρο δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε και αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί αυτούσιος, έχουν διαρρεύσει κάποια αποσπάσματα, τα οποία έχει στην κατοχή του το «Κουλούρι».

«Ορκίζομαι στο θεό Μητσοτάκη τον Μωυσή και στο θεό Άδωνι και στον Πιερρακάκη και στη Νέα Δημορατία και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή.

Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της δημοσιογραφικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου και αυτά της λίστας Πέτσα. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να τη μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία.

Να μεταδίδω τους κανόνες διαπλοκής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες δημοσιογραφικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον δημοσιογραφικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο.

Θα χρησιμοποιώ τη δημοσιογραφία για να βοηθήσω τους δεξιούς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω εκτός από όσους ψήφισαν Αλέξη Τσίπρα.

Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω γιατί θα βλάψουν τη Νέα Δημοκρατία δε θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά.

Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα, εκτός αν το έκανα για να βλάψω τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι απόφοιτοι, θα ορκίζονται στον παρακάτω όρκο και στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν τα πτυχία τους από τη Νίκη Κεραμέως, ενώ προς το παρόν διαψεύδεται η φήμη πως η μορφή του Άρη Πορτοσάλτε θα υπάρχει σφραγισμένη σε όλους τους παπύρους.

Μείνετε συντονισμένοι για οτιδήποτε νεότερο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.