Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Ολοκληρώθηκε το 17ο φεστιβάλ τσιγκελωτού νυχιού του δήμου Ανωγείων

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ τσιγκελωτού νυχιού που έλαβε χώρα για 17η φορά στο δήμο Ανωγείων.

Οι εκατοντάδες θεατές που μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά το θέαμα, έμειναν απολύτως ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις των διαγωνιζόμενων, και ήδη μιλούν για τις προετοιμασίες του επόμενου διαγωνισμού, το 2017.

Ο διαγωνισμός, όπως και κάθε χρόνο, περιείχε 3 αγωνίσματα και έναν διαγωνισμό ομορφιάς: Το ατομικό γυναικείο, το ατομικό ανδρικό, το «συγχρονισμένο νύχι», και τα καλλιστεία «όνυξ» που αποτελούν και το highlight του διαγωνισμού.

Στο αγώνισμα του «συγχρονισμένου νυχιού» είδαμε για πρώτη φορά την άσκηση «κοχλίας» όπου οι νικητές (τα αδέρφια Μαρκουλάκη από τον Αποκόρωνα Χανίων) άνοιξαν σε απόλυτο συγχρονισμό δύο μπουκάλια κρασί χρησιμοποιώντας το μικρό τους δάχτυλο, ενώ το θαυμασμό του κοινού προκάλεσε ο βαθμός ομοιότητας των 10ποντων νυχιών των αδερφών σε κάθε τους καμπύλη. Το γυναικείο ατομικό κρίθηκε στην άσκηση ξυσίματος φελιζόλ όπου η νικήτρια (Μαρία Γιαννακάκη) κατάφερε να ξύσει ένα κύβο φελιζόλ παράγοντας τον καλύτερο ήχο χωρίς να σπάσει κάποιο νύχι χάρη στην δύναμη αλλά και την ευκαμψία των ονύχων της.

Τα καλλιστεία «όνυξ» κέρδισε η 33χρονη Χρύσα Τζομπανάκη από το Ρέθυμνο η οποία πάντα ονειρευόταν μια τέτοια τιμή, αλλά και την ευκαιρία να εμπνεύσει τους νεότερους να ακολουθούν τις πλούσιες παραδόσεις της Κρήτης. Τα κριτήρια για τον ιδιότυπο διαγωνισμό ομορφιάς είναι τα εξής τέσσερα: Τα καράτια, το χρώμα, η καθαρότητα, και η κοπή.

  • Τα καράτια: Είναι ουσιαστικά η μονάδα μέτρησης των νυχιών. Ένα καράτι ισούται με 200milligrams, δηλαδή, ένα νύχι βάρους 5 καρατίων είναι μόλις ένα γραμμάριο. Ο τρόπος υπολογισμού των καρατιών ενός νυχιού είναι η ταυτόχρονη ζύγιση του δαχτύλου με ένα άνυχο δάχτυλό ώστε να προκύψει το βάρος μέσω αφαίρεσης.
  • Το χρώμα: Όσο πιο λευκό (διαφανές) είναι το νύχι τόσους περισσότερους πόντους συλλέγει, ενώ αφαιρούνται για κάθε τόνο πιο κίτρινο ή καφέ.
  • Η καθαρότητα: Έχει να κάνει με το έγκλειστο αποτύπωμα που μπορεί να έχει ένα νύχι, το οποίο του χαρίζει τη μοναδικότητα και την φυσικότητά του. Μαυράκια ή σκόνη κάτω από το νύχι συνήθως αποκλείουν το διαγωνιζόμενο.
  • Η κοπή: Πρόκειται για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νυχιού και αυτό που του δίνει χαρακτήρα. Η κοπή συνδυάζει διαστάσεις, συμμετρία και φινίρισμα και, λόγω του ότι κατευθύνει την διάθλαση του φωτός, μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα, το χρώμα, την λάμψη και την ολική του όψη. Όσες περισσότερες περιστροφές έχει ένα νύχι και όσο μακρύτερο, τόσους περισσότερους πόντους συλλέγει, ενώ στην εποχή μας προτιμώνται τα κύλα από τα κυρτά νύχια.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.