Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Τεχνικές εκμάθησης γατών χρησιμοποιεί το Υπ.Οικ. στην κατάρτιση του προϋπολογισμού

Ιδιαίτερα καινοτόμες μεθόδους χρησιμοποιούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2013, προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας είναι αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τις μεθόδους και τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση του οικονομικού επιτελείου, με έμφαση στην ποσοτικοποίηση της απόδοσης των διαφόρων μέτρων. Κύκλοι του υπουργείου μάλιστα στηλιτεύουν τη διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών στο παρελθόν, αναφέροντας πως «επρόκειτο για πρακτικές του προηγούμενου αιώνα» και πως «δεν είναι να απορεί κανείς πώς προέκυψε το φιάσκο των αποδείξεων και η περίφημη περαίωση»- μέτρα τα οποία εν τέλει ζημίωσαν το Δημόσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του Σηάτλ, έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα C.A.T.T. (Computational finAncial predicTion sysTem) - ένα νέο σύστημα υπολογισμού της απόδοσης των μέτρων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η εκμάθηση γατών. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφουν οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου, οι γάτες εκπαιδεύονται να επιλέγουν την πιο ελκυστική τρύπα σε μια πολύπλοκη κατασκευή, η οποία περιλαμβάνει μια τρύπα για κάθε κονδύλι του προϋπολογισμού (σ.σ. εύκολα φαντάζεται κανείς για πόσο μεγάλο αριθμό τρυπών μιλάμε). Η διαδρομή των συμπαθών κατοικιδίων καταγράφεται, ενώ οι τρύπες από τις οποίες διέρχονται φωτίζονται. Τα δεδομένα στη συνέχεια επεξεργάζονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να προκύψει το ύψος του κάθε κονδυλίου, με βάση τις επιλογές των γατών.

Όπως δηλώνει στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα, «η χώρα μας δεν υστερεί πια σε τεχνογνωσία, όπως γινόταν στο παρελθόν. Μόνο η Δανία και ο Καναδάς χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα. Επιτέλους, έχουμε τα επιστημονικά εργαλεία ώστε να επεξεργαστούμε τη βέλτιστη πολιτική για τη χώρα».

Στον αντίποδα, δύσπιστη εμφανίζεται σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ «μουδιασμένος» παρουσιάζεται ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος έχει αλλεργία στις γάτες.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.