Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Mainly clear
19°C
 

Thanksgiving 2023: Στα ύψη οι τιμές της παραδοσιακής γαλοπούλας - Πανάκριβο φέτος το εορταστικό τραπέζι

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το ΙΝΚΑ της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας το φετινό γιορτινό τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών θα είναι πιο ακριβό τουλάχιστον κατά 35% σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα, το μέσο τυπικό καλάθι του 2023 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ -μη συμπεριλαμβανομένων των γαλοπούλων- υπολογίζεται στα 45,35 ευρώ με αύξηση κατά 9% σε σχέση με το 2022 όταν ήταν 41,70 ευρώ.

Τα προϊόντα που αναλύθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα του τραπεζιού του Thanksgiving για τους Έλληνες καταναλωτές και η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι: γαλοπούλα, σος κράνμπερι, γέμιση, κρασί, γλυκοπατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθα και αναψυκτικά.

Παράλληλα το μέσο εύρος τιμών (διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) εντός των εξεταζόμενων κατηγοριών παραμένει υψηλό με 35%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών (διαφορετικές ποικιλίες, ποιότητες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 13% από τις προσφορές κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Να ευχηθούμε σε όλους τους αναγνώστες μας, χρόνια πολλά!


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.