Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

«Ενεργειακές πεταλιές», η λύση της ΔΕΗ για τον ηλεκτρισμό

Cycle for power

Η λύση έχει βρεθεί

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στα υψηλά κλιμάκια της ΔΕΗ οι προγνώσεις των αναλυτών πως η  κατανάλωση ρεύματος φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% - 30%. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως βρισκόμαστε μπροστά στο θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει απότομη αύξηση της λειτουργίας των κλιματιστικών σε πολλά νοικοκυριά. Έτσι, η ΔΕΗ βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα η λύση του οποίου ωστόσο δεν άργησε να βρεθεί από έναν ιδιοφυή υπάλληλο.

Ο 23χρονος υπάλληλος, Ιωάννης Παχλάς, μετακινείται καθημερινά με το fix gear retro ποδήλατο του. Πριν από 2 εβδομάδες, παραξενεύτηκε όταν ανακάλυψε πως τα φώτα με τα οποία είναι εξοπλισμένο το ποδήλατο του, δεν έχουν μπαταρίες! Σοκαρισμένος από το εύρημα του, πέρασε ώρες προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει και πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να μην έχει υποπέσει στην αντίληψη του τόσα χρόνια. Ύστερα από μέρες έντονης μελέτης, ανακάλυψε πως υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εφάπτεται στην πίσω ρόδα του ποδηλάτου του και φαίνεται να είναι συνδεδεμένος με το μπρος και το πίσω φανάρι. Ήταν πλέον σίγουρος πως η ενέργεια προερχόταν από εκεί.

Έπειτα από αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη, μάζεψε όλο του το κουράγιο και ετοίμασε μια παρουσίαση της πρωτότυπης ιδέας του: Τη δημιουργία ενός ειδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας μέσα στον οποίο θα υπάρχουν πολλά retro ποδήλατα, όμοια με το δικό του. Αντί όμως για τα φανάρια, τα καλώδια που προηγουμένως οδηγούσαν στα λαμπάκια, θα είναι συνδεδεμένα με έναν μετασχηματιστή της ΔΕΗ.  Όταν έδειξε την ιδέα του στον διευθυντή του, εκείνος εξεπλάγην θετικά και έσπευσε να ξεκινήσει την δημιουργία του σταθμού.

Η ιδέα ξεκίνησε πίσω από μια απόδειξη super market

Η καινοτόμος ιδέα ξεκίνησε πίσω από μια απόδειξη super market, όπως και πολλές άλλες

Ο νεαρός Ιωάννης είναι ένα τρανό παράδειγμα Ελληνικής ιδιοφυίας αλλά και επιχειρηματικότητας. Επενδυτές από πολυεθνικές εταιρείες ήδη καραδοκούν να πάρουν τα δικαιώματα της ιδέας και να δημιουργήσουν αντίστοιχους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε περιοχές που είναι της μόδας τα fix gear ποδήλατα όπως: Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Νέα Υόρκη. Παράλληλα, πολλές νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στη ΔΕΗ ενώ στην προκήρυξη γίνεται ξεκάθαρο πως η προϋπηρεσία σε ποδήλατο μονής ταχύτητας ή fix gear είναι άκρως απαραίτητη.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.