Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
11°C
 

Ψυχιάτρους σε κάθε εφορία στέλνει η τρόικα

Ψυχιάτρους ετοιμάζεται να τοποθετήσει σε κάθε εφορία το υπουργείο Οικονομικών, μετά από συντονισμένη απαίτηση τόσο της τρόικας όσο και της Task Force της Κομισιόν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ψυχίατροι που θα επιλεχθούν θα είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε θέματα ψυχωτικών συμπεριφορών δημοσίων λειτουργών και θυμάτων της γραφειοκρατίας, ενώ το ομολογουμένως τιτάνιο έργο τους θα συνίσταται στο να δημιουργήσουν κάποια τάξη στο χάος που επικρατεί στο μυαλό των εργαζομένων αλλά και των θαμώνων των εφοριών, των λογιστών ή απλών πολιτών που η μοίρα τους έμελλε να βρίσκονται εκεί.

Κύκλοι της τρόικας αναφέρουν πως το μέτρο αποτελεί λύση απελπισίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αποδεδειγμένης αδυναμίας των φοροεισπρακτικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών του ελληνικού κράτους να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα ή έστω να δείξουν ενδείξεις στοιχειώδους λογικής απέναντι σε πολίτες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί τους. Παρόλα αυτά, στελέχη της τρόικας και της Task Force εμφανίζονται αισιόδοξοι πως το φιλόδοξο εγχείρημα μπορεί να αποδώσει καρπούς, καθώς όπως αναφέρουν «αν το σκεφθούμε, το πρόβλημα των ελληνικών εφοριών είναι καθαρά ψυχιατρικό. Ένα πρωινό σε μια εφορία των Αθηνών δημιουργεί σε κάθε ψυχολογικά υγιή άνθρωπο τάσεις αυτοκτονίας, κανείς ξαφνικά αναρωτιέται αν η ζωή του έχει νόημα. Σκεφτείτε αυτοί που βρίσκονται κάθε μέρα εκεί, από τι πρέπει να υποφέρουν».

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Task Force που θα συντονίζει το εγχείρημα, ο κλινικός ψυχίατρος δρ. Κλάους Βούντερμπαρ, τονίζει στο «Κουλούρι»: «Πρόκειται σίγουρα για το δυσκολότερο πρόβλημα που έχω συναντήσει στα 25 χρόνια που ασκώ την ψυχιατρική. Μιλάμε ουσιαστικά για μια περίπτωση ομαδικής μανιοκατάθλιψης με ψυχωτικά συμπτώματα, η οποία έχει χαρακτηριστικά επιδημίας». Ο κ. Βούντερμπαρ συμπληρώνει: «Πέρασα την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τους συνεργάτες μου σε εφορίες και είδα πράγματα που δε θα πίστευα ποτέ. Υπαλλήλους με διχασμένη προσωπικότητα, προϊστάμενους με σαφή παραίτηση από την ζωή, λογιστές που βρίσκονται ένα βήμα από την αυτοκτονία και άλλα πολλά. Οι πιο ανησυχητικές περιπτώσεις όμως είναι αυτές απλών πολιτών που προσέρχονται με χαμόγελο στην εφορία και πέντε ώρες αργότερα δηλώνουν πως θα προτιμούσαν να ήταν νεκροί, μουρμουρίζοντας ασυναρτησίες σχετικά με το πιστοποιητικό Α-38 σύμφωνα με την εγκύκλιο 2791».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα υποστηρίζεται ένθερμα από το Eurogroup και την Κομισιόν, ενώ τη σύμφωνη γνώμη του έχει δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έστω και αν αρχικά είχε κάποιες επιφυλάξεις. Στον αντίποδα, έντονη ήταν η αντίδραση της πανελλήνιας ομοσπονδίας εφοριακών, η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει χαρακτηριστικά πως «το μαύρο σύννεφο έφθασε στο χωράφι, όταν η ώρα σημάνει δώδεκα τότε όλα θα λάβουν τέλος» και καλεί σε άμεσες κινητοποιήσεις.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.