Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
10°C
 

Το χριστουγεννιάτικο έλατο κατοχυρώνει η Coca-Cola

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η είδηση πως μετά τον Άγιο Βασίλη, η Coca - Cola κατοχύρωσε ως πατέντα και το χριστουγεννιάτικο έλατο. Ο κολοσσός, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο χορηγός της ελληνικής σημαίας, συνεχίζει τις εντυπωσιακές κινήσεις προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Ανάστατη δεν είναι όμως μόνο η κοινή γνώμη αλλά και μεγαθήρια της βιομηχανίας της διακόσμησης. Ήδη κινέζικες εταιρίες μαζικής παραγωγής πλαστικών δέντρων πληρώνουν "καπέλο" 5% της αξίας του δέντρου στην εταιρεία, ενώ ακόμα και οι χριστουγεννιάτικες μπάλες πρέπει ένα φέρουν την σφραγίδα "approved by Coca-Cola". Στην Φιλανδία έγιναν μάλιστα και οι πρώτες συλλήψεις που προκάλεσαν έκπληξη, καθώς η Φιλανδική αστυνομία, μετά από έφοδο στο Ροβανιέμι, συνέλαβε τον Άγιο Βασίλη και τέσσερις βοηθούς του επειδή το χριστουγεννιάτικο έλατο που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν εγκεκριμμένο και "αποτελούσε κίνδυνο για την δημόσια υγεία".

Στην Ελλάδα, η κίνηση της Coca-Cola είχε άμεσες επιπτώσεις, καθώς μαζική αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα υπέβαλαν όλοι οι παραγωγοί ξυλείας της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη αποτεφρώσει 14 φυτώρια στον Χολομώντα με την κατηγορία της παραγωγής απομιμήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να αποψιλωθούν ολοσχερώς και όλα τα αυτοφυή δάση ελάτης της χώρας με το σκεπτικό πως μπορεί να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τέλεση παράνομων πράξεων.

Η εταιρεία από την μεριά της, προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, τονίζοντας πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να στολίσει οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι κωνοφόρο, να μην έχει αστέρι στην κορυφή, να μην φέρει στολίδια, να μην φωτίζεται και να μην αποκαλείται "χριστουγεννιάτικο δέντρο". Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μάλιστα, η Coca-Cola χάρισε ήδη 5 αυθεντικά χριστουγεννιάτικα δέντρα για κλήρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.