Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Θεσσαλονίκη: Eπιχειρηματίας συλλέγει και πουλά το αίμα των εργαζομένων του

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μετά από καταγγελίες 52χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος καθώς όλα δείχνουν, συνέλεγε και πουλούσε το αίμα των εργαζομένων του για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της επιχείρησής του.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα βιοχημικών εξετάσεων που έγιναν στον επιχειρηματία, βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινου αίματος στο σμάλτο των δοντιών του, αποτέλεσμα που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως ο κατηγορούμενος ενίοτε έπινε το αίμα που είχε συλλέξει, όταν δεν έβρισκε αγοραστές.

Οι 12 εργαζόμενοι στην γνωστή επιχείρηση παραγωγής πετονιάς της συμπρωτεύουσας, ισχυρίζονται πως πίστευαν πως θα έχαναν την δουλειά  τους αν δεν συμμορφώνονταν τις απαιτήσεις του αφεντικού, καθώς όλα έδειχναν πως η επιχείρηση θα αναγκαζόταν να κλείσει αφού δεν είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για το 2018. Έτσι με μόλις ένα κουτάκι πορτοκαλάδα για τον καθένα, ο επιχειρηματίας αποσπούσε 2 λίτρα αίματος από κάθε εργαζόμενο κάθε δεύτερη Δευτέρα, τα οποία διοχέτευε στη μαύρη αγορά αίματος της Ρουμανίας.  Το καλοστημένο κόλπο του «αιμοδιψή» εργοδότη έλαβε τέλος αφού 28χρονη εργαζόμενη κάλεσε το ΠΑΜΕ για μια «επίσκεψη» στο εργοστάσιο πετονιάς.

Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Αυτό κάνει τις αρχές να πιστεύουν πως το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό άλλων επιχειρηματιών που ίσως καταφεύγουν σε αντίστοιχες μεθόδους για να καλύψουν τα χρέη των επιχειρήσεών τους.

Πάνω από μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει «λουκέτο» μέχρι τα μέσα του 2018 και με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη μείωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, η μάχη στην αγορά φαίνεται ότι γίνεται για να υπάρξει αναδιανομή του τζίρου. Αυτό σημείωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ.Ασημακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία MARC.

3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης. 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση να εξετάσει την αποποινικοποίηση της συλλογής αίματος από εργαζόμενους προς πώληση ή ίδια χρήση, τη μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ, να υπάρξει ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εξορθολογισμό των πληρωμών και να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς στα ενοίκια της επαγγελματική στέγης, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που ως αντίδραση στην κατάσταση που βιώνει θεωρεί ως λύση να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.