Αφρικανικά πόνι
Clear sky
35°C
 

Καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλεί φωτογραφία που ανέβασε 26χρονη στο Instagram

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ και διακεκριμένοι καρδιολόγοι ανά την υφήλιο, για φωτογραφία 26χρονης που αναρτήθηκε στο Instagram και φαίνεται πως προκαλεί στεφανιαίες καρδιακές νόσους, στηθάγχη, υπερτασικές καρδιοπάθειες και άλλες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η φωτογραφία απεικονίζει την 26χρονη να ποζάρει θελκτικά στον καθρέφτη του μπάνιου της, φορώντας μπουρνούζι και με τυλιγμένα τα μαλλιά με πετσέτα. Δίπλα στον νιπτήρα διακρίνεται μια κούπα με οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμα, σαπούνι για τα χέρια, μια ελαφρόπετρα και μια σειρά από σωληνάρια που πιθανότατα περιέχουν αιθέρια έλαια, κρέμες ή άλλα προϊόντα περιποίησης.

Όπως εξηγεί η επιστημονική κοινότητα, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πώς και το γιατί η φωτογραφία προκαλεί νοσήματα του μυοκαρδίου. Στατιστικά ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανο να μην σχετίζεται με κάποιον τρόπο, μιας και τα ευρήματα ανάμεσα σε όσους είδαν τη φωτογραφία είναι συντριπτικά: σχεδόν 6 στους 10 ανέπτυξαν κάποια μυοκαρδιοπάθεια μέσα σε λίγες ώρες, με το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό να κυμαίνεται κάτω του 10% εφ' όρου ζωής.

Σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται πως έως και 6000 άτομα παγκοσμίως αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν βηματοδότη το τελευταίο 24ωρο, αφού αντίκρυσαν την πόζα της 26χρονης.

Η φωτογραφία στο Instagram πλέον συνοδεύεται από ενημερωτικό μήνυμα που παραθέτει τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων και τονίζει τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης, με τους χρήστες να είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις προτού τη δουν.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.