Τζιτζίκια
Clear
30°C
 

Έρευνα: Μόλις 1 στους 10 Έλληνες γνωρίζει πως ο Ντελόρ είναι άνθρωπος και όχι πακέτο

paketa_delorΕντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της νέας πανευρωπαϊκής έρευνας του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μελέτησε την ιστορική μνήμη των λαών της Ευρώπης σχετικά με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν και πρωτεργάτη του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, Γάλλο πολιτικό Ζακ Ντελόρ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως μόλις 1 στους 10 συμπολίτες μας γνωρίζει πως ο Ντελόρ είναι άνθρωπος και όχι πακέτο, πεποίθηση υπό την οποία τελεί εσφαλμένα το 63,3% των Ελλήνων. Περίπου το 18% των πολιτών στη χώρα μας εκτίμησε πως με τον όρο «Ντελόρ» αναφερόμαστε σε κάποιου είδους ντελιβεράδικο, ενώ άλλες απαντήσεις στην ερώτηση ήταν «μασονική λέσχη» με 5,4% και «όρος του Μπριτζ» με 3,7%.

Η μεγάλη έρευνα έλαβε χώρα μεταξύ 17 και 28 Σεπτεμβρίου σε δείγμα πάνω από 10 χιλιάδων πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ του ποσοστού των συμπολιτών μας που στην ερώτηση «σε τι αναφέρεται το όνομα Ντελόρ» απάντησαν «σε πακέτο», περίπου 4 στους 10 ανέφεραν πως πρόκειται για «μέθοδο συσκευασίας δεμάτων» ενώ ένα 30% κατέταξε τον όρο ως ένα «γενικό χαρακτηρισμό πακέτων με ευχάριστο περιεχόμενο που παραλαμβάνονται εκεί που δεν το περιμένεις».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν πολύ διαφορετικά ούτε στις άλλες τρεις κύριες χώρες-δικαιούχους των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι επικρατέστερες απαντήσεις ήταν αντίστοιχα «γαλλικό τυρί», «καπνιστό αλλαντικό πολύχρονης ωρίμανσης» και «διάλεκτος φυλών της Δυτικής Αφρικής».


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.