Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
18°C
 

Υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Γκιώνα χτίζουν αραβικά funds

Μια μεγάλη συμφωνία έκλεισε μεταξύ της αραβικής εταιρείας που έχει κατασκευάσει και  εκμεταλλεύεται το Ski Dubai, Majid Al Futtaim Group, και του ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή καινούριου χιονοδρομικού κέντρου στο όρος Γκιώνα.

Η συμφωνία σφραγίστηκε έπειτα από επίσκεψη του φιλέλληνα πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Mehmet Abdullah Ben Hillah στη χώρα μας, ο οποίος επιθυμεί την αγορά συγκεκριμένων βραχονησίδων από το ελληνικό κράτος, με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους. Περνώντας με το ιδιωτικό του αεροπλάνο (τύπου  Bombardier BD-700) πάνω από την ηπειρώτικη Ελλάδα,  το μάτι του πρίγκηπα έπεσε πάνω στη Γκιώνα. Λάτρης των χειμερινών σπορ καθώς  είναι, εντυπωσιάστηκε από το όρος και τις δυνατότητες που έχει για χειμερινή τουριστική ανάπτυξη. Σε σύντομη συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στο «Κουλούρι» αποκάλυψε: «Μετά την επιτυχία του Ski Dubai θέλησα να φτιάξω ένα χιονοδρομικό κέντρο στο φυσικό του περιβάλλον. Στην  Ελλάδα μου δίνεται η δυνατότητα αυτή, και λόγω του μικρού κόστους που έχει η αξιοποίηση των ελληνικών βουνών αλλά και της μικρής απόστασης της Ελλάδας από τη χώρα μου, εντόπισα την ιδανική τοποθεσία».

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του project αυτού, η μελέτη και κατασκευή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελβετική εταιρία  Doppelmayr Garaventa Group η οποία εξετάζει την τοποθέτηση 5 τελεφερίκ μήκους 4 χιλιομέτρων κατά μέσο όρο, στα χωριά  Άμφισσα, Γραβιά, Λιδορίκι, Αγιά Ευθυμία και Σικύα, τα οποία θα καταλήγουν στο οροπέδιο Πλάκα Γκιώνας. Εκεί θα χτιστεί ένα μικρό οικολογικό χωριό με ξενοδοχεία, εστιατόρια, Casino και καταστήματα. Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων όπως το Babrutts Palace, το Kempinski, και το Ritz έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για  την παρουσία τους στο καινούργιο αυτό χιονοδρομικό. Επίσης βέβαιη θεωρείται και η επαναλειτουργία του διάσημου εστιατορίου ElBulli με θέμα το Χάνι της Γραβιάς! Από το χωριό αυτό, η ονομασία του οποίου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, θα ξεκινούν άλλοι 45 εναέριοι αναβατήρες και 36 συρόμενοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων των χιονοδρόμων. Για τους πλέον τολμηρούς χιονοδρόμους, προβλέπεται επίσης σύναψη συνεργασίας με την εταιρία SPT η οποία κατασκευάζει τις πίστες στα γνωστά X-games, για την διαμόρφωση ειδικών διαδρομών σε σχήμα μισού σωλήνα καθώς επίσης και πολλών αναχωμάτων, αλλά και μεταλλικών και πλαστικών κατασκευών για εμπόδια. Επίσης, η εταιρία PoleCat θα τοποθετήσει 85 κανόνια κατά μήκος των πιστών για να παράγει φρέσκο χιόνι κατά τις θερμότερες μέρες! Τα κανόνια θα τροφοδοτούνται με νερό από τη τεχνητή λίμνη του Μόρνου η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το βουνό.

«Είμαι πολύ τυχερός», μας τόνισε ο πρίγκηπας με ένα πονηρό χαμόγελο, «που κάνω αυτό το project σε καιρούς  κρίσης γιατί έτσι πετυχαίνω πολύ καλές συνεργασίες σε ιδιαίτερα  χαμηλές  τιμές και στο τέλος θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Επιτέλους οι  Έλληνες snowboarders θα έχουν το κατάλληλο μέρος να ξεδιπλώσουν το σπάνιο ταλέντο τους καθώς αντικειμενικά τα χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν σήμερα δεν είναι αρκετά για να εξασκήσουν όλα τους τα κόλπα». Τέλος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν τον Βλάση Τσάκα να τον εκπροσωπεί και να αναλαμβάνει το management του χιονοδρομικού κέντρου ο πρίγκηπας αρκέστηκε να σχολιάσει «Δεν νομίζω πως θα ενδιέφερε τον Βλάση κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι θα σπαταλά όλο του τον χρόνο φτιάχνοντας kickers με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντα του».

UPDATE: Σε τροχιά φαίνεται πως έχουν μπει οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου αραβικών συμφερόντων στην Γκιώνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού παραρτήματος του «Κουλουριού», Ant1 TV, η συμφωνία για το τιτάνιο έργο έχει κλείσει, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση σχετικά με τη βελτίωση του διεθνούς επιχειρηματικού κλίματος για την Ελλάδα, η οποία έχει αρχίσει να προσελκύει και πάλι μεγάλες επενδύσεις.

Την εκτίμηση αυτή έκανε μιλώντας στην κάμερα του καναλιού γενικός διευθυντής μεγάλης εταιρείας real estate, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των Βαλκανίων αλλά και στο νησί του Πάσχα, ενώ από την πλευρά τους δημοτικοί άρχοντες της περιοχής επισήμαναν πως η Γκιώνα αποτελεί ιδανική τοποθεσία για ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς στην περιοχή υπάρχει άφθονο χιόνι αλλά και εξαιρετικό ψητό κρέας.

Σε επικοινωνία του με το «Κουλούρι» τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και αρκέστηκε να δηλώσει πως «ετοιμάζουμε κάτι μεγάλο, θα τρίβετε τα μάτια σας, η Ελλάδα θα πάει μπροστά με τη βοήθεια της Παναγίας.»


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.