Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

78% περισσότερο κύρος προσδίδει το μεσαίο όνομα, σύμφωνα με νέες έρευνες

Στο συμπέρασμα πως το μεσαίο όνομα προσδίδει τουλάχιστον 78% περισσότερο κύρος στον κάτοχο του κατέληξε πολύχρονη έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτο Ράφτη.

Όπως επισήμανε στο «Κουλούρι» ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και επικεφαλής των ερευνών, δόκτωρ Έκτωρ Μπαλαφούτης, πολλοί διάσημοι και επιτυχημένοι άνθρωποι δεν θα τα είχαν καταφέρει αν δεν είχαν μεσαίο όνομα (το λεγόμενο στα αγγλικά και «middle name»). Σύμφωνα με την έρευνα, όταν το μεσαίο όνομα είναι ολόκληρο (για παράδειγμα Brian Austin Green), τότε μπορούμε να μιλάμε για την μέγιστη προσθήκη κύρους και κοινωνικού στάτους, ενώ όταν τοποθετείται απλά το αρχικό του μεσαίου ονόματος (για παράδειγμα Franklin D. Roosevelt) τότε αυξάνεται μεν το κύρος αλλά όχι το ίδιο αποτελεσματικά.

Το Πανεπιστήμιο του Πόρτο Ράφτη προχώρησε μάλιστα σε ένα πείραμα για να επαληθεύσει την ακρίβεια των ευρημάτων του. Χρησιμοποίησε τον Τάκη Γκέκα, 47χρονο ψήστη από τον Κορυδαλλό, ο οποίος ήταν ανύπαντρος, είχε λιγοστούς φίλους και είχε πολύ μικρή αναγνώριση από τον κοινωνικό του περίγυρο. Μόλις ο άνδρας προσέθεσε το μεσαίο όνομα «Έκτωρας», κάνοντας το πλήρες όνομα του Τάκης Έκτωρας Γκέκας, είδε τη ζωή του να αλλάζει εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, μέσα σε 2 μήνες αρραβωνιάστηκε, παράτησε τη θέση του ψήστη και εξέδωσε ποιητική συλλογή, απέκτησε αμέτρητους φίλους και τη στιγμή αυτή θεωρείται από τα πιο «hot» ονόματα της κοσμικής Αθήνας.

Όπως τόνισε ο δόκτωρ Μπαλαφούτης: «είναι φανερό πως το μεσαίο όνομα άλλαξε την αντιμετωπίση που είχε το υποκείμενο του πειράματος από τον κοινωνικό περίγυρο, καθιστώντας τον πιο συμπαθή. Σκεφτείτε μερικά απλά παραδείγματα. Αν ο Λάκης Λαζόπουλος λεγόταν Λάκης Ιωσήφ Λαζόπουλος ή ο Φίλιππος Πλιάτσικας, Φίλλιπος Δανιήλ Πλιάτσικας θα μπορούσαν μέχρι και να είναι συμπαθείς.»

Τέλος ο δόκτωρ Μπαλαφούτης ξεκαθάρισε πως περιπτώσεις όπως των Βραζιλιάνων οι οποίοι διαθέτουν κατά μέσο όρο 8 ονόματα, όχι μόνο δεν προσδίδουν κύρος αλλά αφαιρούν κάθε ίχνος σοβαρότητας με αποτέλεσμα το μόνο επάγγελμα που μπορούν τελικά να ακολουθήσουν να είναι αυτό του ποδοσφαιριστή.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.