Πάει κι αυτό
Clear sky
22°C
 

Επιγραφή «Κούλη θέλατε» στα αρχαία αιγυπτιακά βρέθηκε κάτω από τη μούμια του Ραμσή Β'

Σε πρόσφατες ανασκαφές στον τάφο του Ραμσή του Δεύτερου στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ανακαλύφθηκε επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται σε «Κούλη θέλατε». Με τον αρχαιολογικό κόσμο να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν εξήγηση στο γεγονός με κύρια σενάρια τα εξής:

  1. Πιθανολογείται κάποιος άναξ της Μυκηναϊκής εποχής να είχε την προσωνυμία «Κούλης», με αρκετούς επιστήμονες να σκέφτονται πως θα υπήρχε κάποιος άγνωστος μέχρι στιγμής γιος του Αγαμέμνονα.
  2. Πολλοί πιστεύουν πως οι μελλοντολόγοι της αρχαίας Αιγύπτου είχαν τόσες ισχυρές δυνάμεις που θα μπορούσαν να δουν περίπου 3.000 χρόνια στο μέλλον, και να γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας του 2023.
  3. Δεν είναι λίγοι οι αιγυπτιολόγοι που πιστεύουν πως η επιγραφή δεν είναι καθόλου ειρωνική, και το όνομα «Οσυμανδύας», όπως ήταν αλλιώς γνωστός ο Ραμσής Β', είχε ως χαϊδευτικό το «Οσυμανδυκούλης» κατά την αρχαία αιγυπτιακή συνήθεια απόδοσης υποκοριστικών.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ήδη πλάνα για την προσθήκη της νέας αυτής επιγραφής στο Μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο, όπου φιλοξενείται η μούμια του Ραμσή του Β' για να μπορούν να τη θαυμάζουν όλοι οι επισκέπτες.

Μείνετε συντονισμένοι για οτιδήποτε νεότερο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.