Ιουλιανά
Clear sky
31°C
 

Σαμαράς σε Τόμσεν: «Μιλάς με γρίφους γέροντα»

Σκληρή διαπραγματευτική γραμμή ακολούθησε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων περικοπών συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Ο Α. Σαμαράς, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση του κ. Τόμσεν, εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ., καθώς θεωρεί ότι ο Δανός τεχνοκράτης προβάλλει τεχνητά εμπόδια με στόχο να καθυστερήσει την έκθεση της τρόικας, «πιέζοντας» έτσι την ελληνική πλευρά.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Τόμσεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα προκλητικός, απορρίπτοντας μέτρα στα οποία υπήρχε καταρχήν συμφωνία. «Έχω να δω τον πρόεδρο τόσο εκνευρισμένο από όταν ο Πάπας Βενέδικτος τον είχε περάσει για σερβιτόρο», δήλωσε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που ήταν παρών στη διαπραγμάτευση μεταφέρει το κλίμα της συνάντησης, εστιάζοντας στη συζητήση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στο Δημόσιο. Όπως περιγράφει, «ο κ. Τόμσεν αμφισβητούσε τα πάντα. Επίσης κοιτούσε συνεχώς το ρολόι του -το οποίο χρησιμεύει και σαν μέσο επικοινωνίας με τους συνεργάτες του στην τρόικα μέσω του συστήματος στιγμιαίων μηνυμάτων και φωτεινών ενδείξεων που διαθέτει-, έκανε γκριμάτσες και απέρριπτε κάθε μέτρο που δεν είναι φοροεισπρακτικό ή οριζόντιου χαρακτήρα χωρίς δεύτερη κουβέντα, χαϊδεύοντας συγχρόνως τα μαλλιά του».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός «ξέσπασε», απαντώντας σε εμπρηστικό σχόλιο του κ. Τόμσεν σχετικά με απολύσεις στο Δημόσιο λέγοντας: «Μιλάς με γρίφους γέροντα. Να ξέρεις ότι σε έχω βάλει στο μάτι. Εγώ δεν είμαι εδώ για να υποκύψω σε διαπραγματευτικά τρυκ. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια για τη χώρα. Αλλά, με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα τα καταφέρουμε». Όπως είναι φυσικό, μετά από μια τέτοια αντίδραση τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τους ψυχραιμότερους να επεμβαίνουν ώστε η κατάσταση να μην εκτροχιαστεί.

Αμφότερες οι δύο πλευρές δε θέλησαν να σχολιάσουν το περιστατικό, επιφυλασσόμενες για αντίστοιχα ηχηρές δηλώσεις στο μέλλον. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τον εαυτό του μετά το τέλος της συνάντησης, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να προμηνύει θετικές εξελίξεις ή αλλιώς ολοκληρωτική καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο ενός διαπραγματευτικού και πολιτικού «θρίλερ» μοιάζει να έρχεται όλο και πιο κοντά μετά τη νέα τροπή των συνομιλιών.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.