Ιουλιανά
Clear sky
37°C
 

Με το Google Translate αντικαθιστά τους καθηγητές ξένων γλωσσών το Υπουργείο Παιδείας

google-translate-Σε μια άκρως καινοτόμο και πρωτοποριακή απόφαση προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιτύχει περικοπές στο προσωπικό των καθηγητών. Ύστερα από σχετική πρόταση του Υπουργού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η οποία βρήκε απόλυτα σύμφωνους τον Πρωθυπουργό και την τρόικα, από τη νέα σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές ξένων γλωσσών αναμένεται να αντικατασταθούν από τη γνωστή υπηρεσία της Google, «Google Translate».

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ταξίδεψε στη Σίλικον Βάλεϋ και συναντήθηκε με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας, Έρικ Σμιντ, διερευνώντας τις πιθανότητες συνεργασίας με τον τεχνολογικό «κολοσσό». Στο τραπέζι έπεσε πληθώρα ιδεών, ωστόσο αυτή που ενθουσίασε τον Έλληνα Υπουργό ήταν η ενσωμάτωση του μεταφραστικού εργαλείου της Google στην ελληνική εκπαίδευση. Μετά την απαραίτητη προεργασία στις Η.Π.Α., το πρόσφατο ταξίδι του κυρίου Σμιντ στη χώρα μας επισφράγισε τη μεγάλη συμφωνία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όλοι οι καθηγητές ξένων γλωσσών θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι πίνακες στις σχολικές αίθουσες θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές οθόνες συνδεδεμένες με έναν κεντρικό υπολογιστή. Ο κάθε μαθητής θα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στις εκατοντάδες επιλογές γλωσσών που του παρέχει το Google Translate και θα μπορεί μεταφράζοντας λέξεις, φράσεις ή ακόμη και ολόκληρες προτάσεις να κάνει κτήμα του μια ξένη γλώσσα. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα εξετάζεται γράφοντας μια πρόταση στη γλώσσα που επέλεξε να διδαχθεί. Αν η πρόταση αυτή μεταφραστεί σωστά στα ελληνικά από τον υπολογιστή, τότε θα περνάει το μάθημα.

«Δεν καταλαβαίνω πως δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα. Αφού την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει ένα κομπιούτερ γιατί να πληρώνουμε ανθρώπους; Ακολουθούμε τις επιταγές των καιρών και ασπαζόμαστε τις νέες τεχνολογικές μεθόδους. Σκέφτομαι μάλιστα να το χρησιμοποιήσω κι εγώ για να μάθω Σουηδικά, κάτι που ήθελα από μικρός», τόνισε στο «Κουλούρι» ο Υπουργός Παιδείας.

Το έντονο ενδιαφέρον τους να ενσωματώσουν το νέο μέτρο και στο δικό τους πρόγραμμα έχουν ήδη εκδηλώσει αρκετά ιδιωτικά σχολεία ενώ αν το σχέδιο στεφθεί με επιτυχία η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τους καθηγητές μαθηματικών με αριθμομηχανές, τους γυμναστές με όργανα γυμναστικής και τους καθηγητές Ιστορίας με την Wikipedia.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.