Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Thunderstorm
13°C
 

Ξέρετε να φτιάχνετε φανουρόπιτα και άλλα 5 σημάδια ότι μεγαλώσατε σε υγιές οικογενειακό περιβάλλον

Όπως έχει περιγράψει η σύγχρονη ψυχολογία, τα ερεθίσματα από το οικογενειακό περιβάλλον κατά τα χρόνια της ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης ενός παιδιού παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Έτσι, είναι και φυσικό να υπάρχουν σημάδια συμπεριφοράς ή ψυχικής κατάστασης ενός ενήλικα που υποδηλώνουν είτε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, είτε αντιθέτως αρρωστημένες καταστάσεις, οι οποίες μόνο σε κακά μπορούν να οδηγήσουν εσάς και τους γύρω σας.

Ιδού τα έξι κυριότερα από αυτά:

1. Δεν φοβάστε τους κλόουν και τους παπάδες ή αν τους φοβάστε είστε σε θέση να διαχειριστείτε την φοβία σας χωρίς να ουρλιάζετε όποτε βλέπετε έναν. Αν και συχνή, η φοβία προς τους κλόουν και τα μέλη του κλήρου δείχνει έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας στην πρώιμη παιδική ηλικία ή ακόμα χειρότερα, συνύπαρξη με κλόουν ή παπά εκείνο το διάστημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι κλόουν και οι ιερείς δεν μπορούν να μπουν στο σπίτι μας παρά μόνο αν τους προσκαλέσουμε.

2. Εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας ακόμα κι αν είναι τελείως ηλίθιες και σαν αποτέλεσμα όλοι σας κοιτάνε περίεργα και κανείς δεν σας μιλάει. Σίγουρα οι γονείς σας σέβονταν τα «θέλω» σας και δεν σας αμφισβητούσαν ποτέ.

3. Ακούτε τι σας λένε όταν σας μιλάνε αντί να σκέφτεστε άλλα, για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, ένα τραγούδι που ακούσατε στο ραδιόφωνο ή την Αμαλία που δουλεύει στο μπαρ. Αν όχι τότε πιθανότατα και κάποιος γονέας σας έκανε το ίδιο. Όταν κάποιος ή κάποια μας συστήνεται καλό είναι να προσέχουμε το όνομα και να το θυμόμαστε μετά από λίγα λεπτά.

4. Ξέρετε να φτιάχνετε φανουρόπιτα. Εκτός από γευστική και πολύ απλή στην εκτέλεση, η φανουρόπιτα μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλές περιστάσεις. Σε κάθε σπίτι που σέβονται τον εαυτό τους ξέρουν να φτιάχνουν, για παν ενδεχόμενο. Αν γνωρίζετε τη συνταγή, τότε πιθανότατα έρχεστε από σπίτι με κάποιες αρχές.

5. Δεν σας πιάνει νευρικό γέλιο όταν κάποιος γλιστρήσει και πέσει. Πρόκειται για μια αρρωστημένη συνήθεια που υποδεικνύει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία ασφαλώς πηγάζουν από την παιδική ηλικία και το περιβάλλον του καθενός. Μπορεί να έχει χτυπήσει ο άνθρωπος. Εσάς θα σας άρεσε να γελάνε μαζί σας;

6.  Διασκεδάζετε βλέποντας ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Εκτός του γεγονότος πως δεν φτιάχνονται πλέον τέτοιες ταινίες τη σήμερον ημέρα, η εξοικείωση με τις παλιές ελληνικές ταινίες δείχνει σεβασμό και πίστη στις κοινωνικές παραδόσεις και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Όλα φυσικά ξεκινούν από την οικογένεια.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.