Ιουλιανά
Clear sky
37°C
 

Χνούδια στεγνωτηρίου θα έχουν γίνει μέχρι το 2033 όλα τα ρούχα, καμπανάκι των επιστημόνων

Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να χαίρεται τη ζεστασιά και την άνεση των ρούχων, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στεγνωτηρίου.

Με αυτήν την προειδοποίηση, αρχίζει τις εργασίες της σήμερα, η Σύνοδος του ΟΗΕ για το ρουχισμό, στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αν συνεχίσει η ανθρωπότητα να παράγει και να στεγνώνει ρουχισμό με τους σημερινούς ρυθμούς, το τελευταίο ρούχο θα φορεθεί την 3η Μαΐου του 2033. Η αυστηρή προειδοποίηση από τους επιστήμονες έρχεται μαζί με συστάσεις για την απόσυρση όλων των στεγνωτηρίων αλλά και τη χρηματοδότηση βασικής έρευνας για την κατασκευή «άφθαρτων» ρούχων.

Το νέο καμπανάκι των ειδικών έρχεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μιας περιόδου που παγκοσμίως φοριούνται, πλένονται και στεγνώνονται λιγότερα ρούχα από το σύνηθες. Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει το φόβο σημαντικής μερίδας της επιστημονικής κοινότητας για το «φούντωμα» κινήματος «αρνητών της κρίσης του στεγνωτηρίου». Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν με κάθε ευκαιρία ότι βρισκόμαστε προ των πυλών τεράστιας καταστροφής και πως δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς.

Τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να αλλάξουμε συνήθειες και να σώσουμε τα ρούχα μας, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να αγοράζουν όσες ολόσωμες στολές βινυλίου μπορούν να βρουν στην αγορά.

Προνοητικότεροι που φοβούνται και την κατάρρευση της παραγωγής πετρελαιοειδών/πλαστικών μέχρι το έτος 2033 έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να κυκλοφορούν γυμνοί ώστε να έχουν το περιθώριο να συνηθίσουν μέσα στα επόμενα 22 χρόνια.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.