Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
18°C
 

Είναι τελικά πιο χαζά τα άτομα με επίθετο σε -έλλης; Η επιστήμη φάινεται να έχει την απάντηση

Είναι τελικά πιο χαζά τα άτομα με επίθετο σε -έλλης; Το ερώτημα βασανίζει γενιές επιστημόνων, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί απαντήσεις.

Τώρα όμως καταβάλλεται μια σοβαρή διεπιστημονική προσπάθεια με στόχο, αντί για θεωρίες, να βρεθούν επιτέλους αποδείξεις.

Μια νέα έρευνα, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο του Καναδά απαντά «μάλλον, ναι» στο φλέγον ζήτημα, χωρίς να λείπουν όμως οι αστερίσκοι. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science, απέδειξε πως όσοι έχουν επίθετο που να τελειώνει σε -έλλης ή -έλλος, τείνουν να έχουν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας (I.Q tests) ως παιδιά και συνήθως το διατηρούν ως ενήλικοι.

Λίγο καλύτερα από αυτούς τα καταφέρνουν οι σε -άκος και -ίδης ενώ για λόγους που ακόμα είναι ανεξήγητοι τους υψηλότερους δείκτες νοημοσύνης πετυχαίνουν κατά μέσο όρο οι Έλληνες με επίθετο που να λήγει σε -ατσιούλης. Σημειώνουμε πως τα ίδια αποτελέσματα σημειώνονται και για τα αντίστοιχα γυναικεία επίθετα, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φύλα.

Πάντως, ο δείκτης ευφυίας υπολογίζεται με συγκεκριμένα τεστ, αλλά το κατά πόσον τα αποτελέσματά τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παραμένει ένα άλυτο ζήτημα.

Ο Dr. Gordon Βodson, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών στο Brock, σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»: οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να έλκονται πολλές φορές από άτομα με «χαζά» επίθετα και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διαιωνίζεται το φαινόμενο χαμηλού IQ.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.