Ιουλιανά
Clear sky
36°C
 

Αμοιβάδα πέθανε εξαιτίας επαφής με μοναχό του Αγίου Όρους

Από σπάνια λοίμωξη λόγω επαφής με Καζάκο μοναχό στον αρσανά της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στο Άγιο Όρος πέθανε μια νεαρή αμοιβάδα του γένους Naegleria camilleri, όπως αποκάλυψε η νεκροψία που διεξήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.).

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε την άτυχη camilleri, η λοίμωξη που μεταδόθηκε στην αμοιβάδα από τον 43χρονο μοναχό κατέστρεψε την κυτταρική της μεμβράνη και έφτασε μέχρι και τον πυρήνα, όπου προκάλεσε οίδημα και τελικά τον θάνατο.

Οι Naeglerias camilleri είναι αμοιβάδες που ζουν στο έδαφος και σε θερμές λίμνες με γλυκό νερό, σε ποτάμια και σε θερμές πηγές. Πολλοί τις συγχέουν με τις naeglerias fowleri, γνωστές και ως εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες, όμως σε αντίθεση με εκείνες οι camilleri έχουν φιλήσυχο χαρακτήρα, ζουν σε μικρές κοινότητες και δεν πειράζουν ούτε μύγα, ενώ τρέφονται αποκλειστικά με πρωτόζωα και βακτήρια.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση που αμοιβάδα προσβάλλεται από θανατηφόρα λοίμωξη μετά από επαφή με άνθρωπο, εν μέρει λόγω του γεγονότος πως οι αμοιβάδες αποφεύγουν γενικά τους ανθρώπους και δη τα μέλη του κλήρου. Σπάνια μόνο έχουν καταγραφεί συναντήσεις των δύο ειδών, συνηθέστερα σε παιδικές πισίνες, κολυμπήθρες βάπτισης ή πίστες σέρφινγκ, με την πιο πρόσφατη τέτοια συνάντηση να χρονολογείται στο μακρινό 1992, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης.

«Ήταν η χαρά της ζωής, με το χαμόγελο της φώτιζε κάθε χώρο στον οποίο βρισκόταν και ζέσταινε τις καρδιές των φίλων και συγγενών αλλά ακόμα και αγνώστων που την συναντούσαν. Είχε όλη της τη ζωή μπροστά της», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οικογένειας, η οποία θα αποχαιρετίσει την άτυχη νεαρή την Τετάρτη, σε ειδική τελετή στον πυθμένα δεξαμενής γλυκού νερού στα Καμίνια.

Όσον αφορά στον Καζάκο μοναχό που μετέδωσε άθελα του την λοίμωξη στην μικρή Neagleria, είναι καλά στην υγεία του και παραμένει στο κελί του στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, όπου προσεύχεται για την σωτηρία της ψυχής της.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.