Ιουλιανά
Clear sky
31°C
 

Κινέζικο Scrabble δημιούργησαν επιστήμονες

Καρπούς φαίνεται πως απέδωσαν οι πολυετείς έρευνες Κινέζων επιστημόνων του πανεπιστημίου της Σανγκάης, καθώς όπως ανακοινώθηκε οι ειδικοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι Scrabble στην κινεζική γλώσσα. Η ερευνητική ομάδα, η οποία είχε λάβει το 1991 εκτενή χρηματοδότηση από τη Hasbro Inc., ιδιοκτήτρια εταιρεία του παιχνιδίου στις ΗΠΑ, παρουσίασε το μεγάλο της επίτευγμα με δημοσίευση στο έγκυρο διεθνές περιοδικό «Boards and Recreation», ενώ παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα τη μορφή που θα πάρει το γνωστό και αγαπητό σε όλους Scrabble, στην κινεζική εκδοχή του.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη διεθνή κοινότητα φίλων του Scrabble, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικά είναι τα σχόλια από ειδικούς στην έρευνα για την κινέζικη προσαρμογή επιτραπέζιων ανά τον κόσμο, οι οποίοι τονίζουν πως, ενώ είχαν υπάρξει πολυάριθμες προσπάθειες στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που το παιχνίδι κατέστη δυνατό να παραμείνει σε λογικές διαστάσεις. Όπως ανακοινώθηκε, το κινέζικο Scrabble αναμένεται να περιέχει 988 χαρακτήρες-ιδεογράμματα, αριθμός που θεωρείται εντυπωσιακά μικρός με δεδομένη την περιπλοκότητα της κινεζικής γραφής. Αυτό που ενυπωσιάζει περισσότερο τους σχολιάστες όμως είναι πως το ταμπλώ του παιχνιδιού, το οποίο θα είναι τρισδιάστατο, θα καλύπτει επιφάνεια μόλις 7 τ.μ., ενώ θα αποτελείται από μόνο 3654 τετραγωνάκια.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, σημειώνοντας πως για τις έρευνες χρειάστηκαν πάνω από από 1.000 τόνοι ξύλου και πάνω από 100.000 λίτρα μελανιού. Από την πλευρά της, η Hasbro χαρακτήρισε «ιστορική επιτυχία» την εφεύρεση των Κινέζων επιστημόνων, ενώ δήλωσε πως θα ικανοποιήσει το αίτημα χιλιάδων φανατικών παικτών του Scrabble παγκοσμίως που θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία της νέας εκδοχής του παιχνιδιού, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα κινεζικής γλώσσας.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.