Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
17°C
 

NASA: Οδικός χάρτης Αθήνας Πειραιά και προαστίων βρέθηκε μέσα στην κάψουλα από τον Bennu

Μπροστά σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη βρίσκονται οι επιστήμονες της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, καθώς προχωρούν με τη διαδικασία του ανοίγματος της κάψουλας που η αποστολή OSIRIS-REx μετέφερε από τον ανεξερεύνητο αστεροειδή Μπενού (Bennu), ο οποίος είναι πιθανό να συγκρουστεί με τη Γη το 2182.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες αργά το βράδυ η ομάδα των ειδικών στα διαστημικά υλικά αφαίρεσαν και την τελευταία από τις 14 προστατευτικές πλάκες στο καπάκι της κάψουλας, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στο εσωτερικό της όπου βρίσκεται και το δοχείο με το κυρίως υλικό, βάρους περίπου 250 γραμμαρίων.

Μην πιστεύοντας στα μάτια τους, δίπλα στο δοχείο της κάψουλας οι επιστήμονες βρήκαν έναν οδικό άτλα (χάρτη - οδηγό) της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων τους, έκδοσης Δεκεμβρίου του 2000, που περιέχει οδούς, πλατείες, άλση - πάρκα, εκκλησίες, γήπεδα, κατάλογο ενδιαφέροντων σημείων και πολλά άλλα. Μετά από μια «γρήγορη ανάλυση», οι άνθρωποι της NASA που δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο βιβλίο στη ζωή τους κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, ωστόσο κανείς ακόμα δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί.

«Το πιθανότερο είναι κάποιος να τον ξέχασε κατά λάθος εκεί μέσα πριν από 7 χρόνια, όταν η κάψουλα σφραγιζόταν προτού το διαστημόπλοιο αναχωρήσει για τον Μπενού. Αλλά γιατί κάποιος στο Χιούστον του Τέξας να έχει έναν χάρτη οδών για την ελληνική πρωτεύουσα; Ποιος και γιατί μπορεί να χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο; Προς το παρόν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, αντιμετωπίζουμε τον οδηγό σαν πιθανό υλικό από τον αστεροειδή», τόνισε σε δηλώσεις ο Δρ. Ματ Χάτερ, επιστήμονας του προγράμματος.

«Μακάρι ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην επιβεβαιωθεί, θα είναι πραγματικά ανησυχητικό αν στην επιφάνεια του αστεροειδή βρέθηκε ένα τέτοιο βιβλίο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η NASA, αργότερα σήμερα θα μεταδοθεί ζωντανά το άνοιγμα του δοχείου και η αποκάλυψη του πολύτιμου αστρικού δείγματος, απευθείας από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον. Εκεί αναμένεται να δώσουν το «παρών» και ορισμένα μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), ένας εκ των οποίων είχε χάσει έναν τέτοιο υπεροδηγό μέσα από το ταξί του τον Φεβρουάριο του 2016.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.