Τζιτζίκια
Partly cloudy
24°C
 

Με αφαίρεση πτυχίου απειλούνται όσοι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη φράση «η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα»

scientistsΔυσάρεστα είναι τα νέα για όσους διπλωματούχους επιστήμονες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη φράση «η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» καθώς πλέον θα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κυρώσεις, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι και στην αφαίρεση του πτυχίου.

Η απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών προσυπογράφεται από 7 από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη χρήση της φράσης, γνωστής και ως «Νίκος Χατζηνικολάου» από τον γνωστό δημοσιογράφο που την προώθησε όσο κανένας άλλος.

Υπολογίζεται πως έως και 7 στους 10 πτυχιούχους ΑΕΙ υποστηρίζουν στο λόγο τους πως κάποια εξαίρεση δεν αμφισβητεί τον σχετικό κανόνα αλλά αντίθετα τον επιβεβαιώνει, με το ποσοστό να πέφτει οριακά, στο 65%, μεταξύ των κατόχων μεταπτυχιακού διπλώματος.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η φράση βρίσκει απήχηση μέχρι και σε καθηγητές ή διδάσκοντες στα πανεπιστήμια. Για τους τελευταίους γίνεται μάλιστα ειδική μνεία στην απόφαση, καθώς προβλέπεται ποινή 3 τρίωρων διαλέξεων κεκλεισμένων των θυρών στην πρώτη παράβαση και αφαίρεση διδακτορικού για τους υπότροπους.

Ιστορικά, η εν λόγω φράση διατυπώθηκε για πρώτη φορά στη λατινική της μορφή ως «exceptio probat regulam in casibus non exceptis» από τον Κικέρωνα και ανεξάρτητα από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά από αγώνα ΑΕΚ-Εδεσσαϊκού τον Οκτώβριο του 1995.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λανθασμένης χρήσης της αποτελεί η επιγραφή «εξαίρεσις κανόναν επιβεβαιώνειν», που κοσμεί την είσοδο αρχαϊκού ινστιτούτου ανδρικής αποτρίχωσης, στην αρχαία πόλη της Πάφου στην Κύπρο.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.