Τζιτζίκια
Mostly clear
23°C
 

Σε ανούσιες τηλεφωνικές συζητήσεις ζευγαριών χαραμίζεται το 65% του ανθρώπινου σάλιου, έρευνες δείχνουν

????????Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες από τo Ελσίνκι της Φινλανδίας, ύστερα από τα ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν σχετικά με την κατανάλωση του ανθρώπινου σάλιου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα των ερευνητών, το μεγαλύτερο ποσοστό του σάλιου που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες χαραμίζεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες ζευγαριών, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν. Μάλιστα, οι επιστήμονες με έκπληξη διαπίστωσαν πως το ανθρώπινο σάλιο δεν ανανεώνεται συνεχώς, όπως ήταν η μέχρι σήμερα ευρέως διαδεδομένη επιστημονική αντίληψη, αντίθετα ελλοχεύει ο κίνδυνος το σωματικό αυτό υγρό να στερέψει, λόγω της άσκοπης και υπερβολικής χρήσης του. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νεαρού ο οποίος σπούδαζε στο Λονδίνο και διατηρούσε σχέση εξ αποστάσεως με την κοπέλα του, με αποτέλεσμα να μιλάνε καθημερινά αρκετές ώρες μέσω skype, ανταλλάζοντας ανούσιες πληροφορίες για την καθημερινότητά τους.  Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια την απώλεια της δυνατότητας ομιλίας και των δυο, λόγω της παντελούς απουσίας σάλιου στην στοματική τους κοιλότητα.

«Θα περίμενε κανείς ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο θα τον αντιμετώπιζαν οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν τη συνήθεια να φτύνουν διαρκώς κατά τη διάρκεια των αγώνων», μας εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δόκτωρ Τίμο Μάχινα, για να συνεχίσει: «Αποδεικνύεται ωστόσο πως η ομάδα με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι αυτή των ζευγαριών», για να μας παραθέσει παραδείγματα ανούσιων συνομιλιών. «Παρατηρήσαμε ζευγάρια που ενώ μένουν μαζί, μιλάνε στο τηλέφωνο καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους προς τη δουλειά, καθώς και αρκετές φορές όσο βρίσκονται στο εργασιακό τους περιβάλλον, ανταλλάσοντας παντελώς ανούσιες πληροφορίες, όπως το τι έφαγαν, πόση κίνηση είχε στη διαδρομή, πόσο δυνατά είναι ρυθμισμένο το κλιματιστικό, καθώς και σχολιάζοντας τα συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα της βροχής και της ζέστης. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το σάλιο τους ενδεχομένως να τελειώνει από στιγμή σε στιγμή», προειδοποιεί ανοιχτά ο δόκτωρ.

Μάλιστα, προτείνει σε όσους θεωρούν πως ανήκουν στις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας, να πραγματοποιούν ένα πολύ απλό τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα ποσοστά του σάλιου τους έχουν αρχίσει να μειώνονται. «Κάθε πρωί, αφού πλύνουν τα δόντια τους, θα πρέπει να προσπαθούν να γεμίσουν ένα μικρό φλυτζάνι του καφέ με τα σάλια τους. Μόλις τα καταφέρουν, θα πρέπει να μιλάνε για μια ώρα στο τηλέφωνο με το έτερον τους ήμισυ. Αν μετά το πέρας της τηλεφωνικής συνομιλίας μπορούν να γεμίσουν  ακόμη ένα φλυτζάνι με σάλια, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να μειώσουν όσο μπορούν τις άσκοπες συζητήσεις».

Τέλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Κουλουριού», τα νέα δεν φαίνονται να έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τα ζευγάρια που διατηρούν αυτή τη συνήθεια, μιας και ήδη αναφέρθηκαν συζητήσεις με στιχομυθίες όπως «-Μωρό μου άκουσες τα νέα;  -Ναι μη φοβάσαι, εμείς δεν παθαίνουμε τίποτα όσο έχουμε την αγάπη μας - Τι έφαγες; {...} - Έβαλε λίγο κρύο σήμερα  {...} -Και τι άλλα; -Τα ίδια εσύ {...} -Εντάξει κλείνω, βγαίνω από την τουαλέτα και έρχομαι στο σαλόνι».


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.