Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Ηριδανός και Iλισός οι πιο ακατάλληλες ακτές της Αττικής για κολύμπι, έρευνα έδειξε

ilissos-moschatoΈρευνα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) υποδεικνύει τις πιο ακατάλληλες για κολύμβηση ακτές στην Αττική. Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ εξέτασε 323 ακτές της Αττικής, με τα αποτελέσματά τους να δείχνουν ότι ακόμα και πολυσύχναστες ακτές είναι άκρως ακατάλληλες για κολύμβηση.

Πιο ανησυχητικά από όλα, είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων των υδάτων των ποταμών Ηριδανού και Ιλισού, καθώς γύρω από αυτούς συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των κατοίκων της πρωτεύουσας σε καθημερινή βάση. Στις αυστηρώς ακατάλληλες πλέον ακτές, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες Κολοβακτηριδίων, Εντερόκκοκου, Ε-Coli, αλλά και ασυνήθιστα ευρήματα όπως γαλότσες, γάτες, άλμπουμ φωτογραφιών και νυχοκόπτες.

Εκτός των φυσικοχημικών εξετάσεων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν και σε κριτήρια άνεσης όπως η ύπαρξη αναψυκτηρίου ή καμπίνας για αλλαγή ρούχων αλλά και ασφάλειας όπως στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων του παρελθόντος. Στους δύο αυτούς άξονες, οι δύο ποταμοί παίρνουν και πάλι τα πρωτεία. Συγκεκριμένα, ο Ηριδανός συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μπαρ από όλες τις ακτές της Ελλάδας στην περιοχή του Συντάγματος και αναψυκτηρίων στην Ιερά οδό.

Σχετικά με την ασφάλεια των λουομένων, και οι δύο ποταμοί είχαν το μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών από βουτιά με το κεφάλι πανελλαδικά, με τους ερευνητές να σχεδιάζουν νέα έρευνα για να αποκαλυφθούν τα αίτια.

Συνολικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 252 (78.2%) των ακτών της Αττικής είναι κατάλληλες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες, σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.