Σκόνη
Overcast
16°C
 

Έρευνα: Ο καιρός περνάει γρήγορα είτε περνάς ωραία είτε όχι

Νιώθετε πως μια που ξυπνάτε τη Δευτέρα το πρωί και μια έχει φτάσει η Παρασκευή; Συζητάτε με φίλους για κάτι που νιώθετε ότι έγινε πριν δέκα χρόνια και τελικά διαπιστώνετε πως είχε γίνει προ διμήνου;

Το πόσο μίζερος είναι ένας άνθρωπος έχει τη μεγαλύτερη σημασία στο πώς αντιλαμβάνεται κανείς το πέρασμα του χρόνου, και όχι το αν περνάει καλά ή όχι. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα όπου ερευνητές μελέτησαν 230 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών επί έξι μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα εξηγεί πως όταν κανείς είναι μίζερος τα καλά διαρκούν φαινομενικά λιγότερο ενώ τα άσχημα φαινομενικά περισσότερο. Η ηλικία, το αν περνάει κανείς καλά ή άσχημα, το αν είναι μόνος η με συντροφιά, δεν επηρεάζουν καθόλου την αντίληψη του χρόνου.

Δεύτερος σε σημασία παράγοντας της αντίληψης του χρόνου φάνηκε πως είναι η ανεργία ή η φτώχεια. Συγκεκριμένα, άνεργοι και φτωχοί βιώνουν το χρόνο να κυλάει πιο αργά από τους πλούσιους και τους εργαζόμενους.

Ελέγχεται ακόμα αν αυτές οι καταστάσεις μπορούν να θεωρηθούν υποκατηγορίες της μιζέριας διότι αν και αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί φτωχοί που είναι μίζεροι, υπάρχουν και πολλοί πλούσιοι-μίζεροι και ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι-μίζεροι.

Υπενθυμίζουμε τέλος πως επί του παρόντος, η τυπική χρονική μονάδα μέτρησης του χρόνου, το συμβατικό δευτερόλεπτο, ορίζεται ως η διάρκεια 9.192.631.770 περιόδων της ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στη μετάβαση μεταξύ των δύο ανωτέρων επιπέδων της κατάστασης ελάχιστης ενέργειας του ατόμου 133Cs.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.