Δεν ξέρεις τι να φορέσεις
Clear
18°C
 

Για οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιείται η λέξη «μνημόνιο», κρίνει το ΕΣΡ

Προς την άρση κάθε περιορισμού στη χρήση της λέξης «μνημόνιο» γνωμοδότησε με σημερινό του πόρισμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δίνοντας έτσι τέλος στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ δημοσιογράφων, αναλυτών και φανατικών οπαδών των κλισέ. Όπως δήλωσε σημαίνον στέλεχος του Συμβουλίου μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, «πραγματικά δεν υπάρχει κανείς περιορισμός ή εμπόδιο σχετικά με τη χρήση του όρου ‘μνημόνιο’ για οτιδήποτε, είτε αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ δύο μερών, άμεση ή έμμεση αποδοχή -εκούσια ή διά της βίας- εκ μέρους της μίας πλευράς, εκβιασμό, συναλλαγή, βούλευμα, υπουργική, διοικητική ή δικαστική απόφαση, συμβόλαιο, φιλική συνομιλία, επαγγελματική συνεργασία ή κάτι άλλο. Πρακτικά η λέξη ‘μνημόνιο’ μπορεί να χρησιμοποιείται για τα πάντα».

Η απόφαση, που πάρθηκε μετά από διαμαρτυρίες στο ΕΣΡ ενώσεων συμβολαιογράφων, οι οποίοι καταγγέλουν την κυριαρχία στα ΜΜΕ της λέξης 'μνημόνιο' έναντι των συνωνύμων ‘συμφωνία’ ή ‘συμβόλαιο’ και υποστηρίζουν πως έτσι υποβαθμίζεται το επάγγελμά τους, έρχεται να λύσει τα χέρια των απανταχού δημοσιογράφων και σχολιαστών, που στο εξής θα έχουν την ευκολία να χρησιμοποιούν μία και μόνο λέξη για τα πάντα.

Αναλυτές και μελετητές της δημοσιογραφικής γλώσσας σχολιάζουν πως, σύμφωνα με το σκεπτικό του πορίσματος, απόλυτα δόκιμες θα πρέπει να θεωρούνται στο εξής εκφράσεις όπως «μνημόνιο ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ σκύλου και γάτας», «μνημόνιο συζυγικής συνεργασίας» (σ.σ. γάμος) και «μνημόνιο σεξουαλικής συνεύρεσης» (σ.σ. επιτυχημένο φλερτ).

Όπως ανακοίνωσε το ΕΣΡ, στην επόμενη συνεδρίαση του αναμένεται να καταπιαστεί με τα όρια της σάτιρας όταν αυτή απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν την αντιλαμβάνονται, καθώς και με το εάν η ειρωνεία και ο σαρκασμός πρέπει να συγχωνευτούν σε μία λέξη.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.