Πάει κι αυτό
Overcast
25°C
 

Ανοιχτό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας για πάρτυ και άλλες δραστηριότητες θα παραμένει το μετρό τα Σαββατοκύριακα

506354695_cd09c6dd4fΑνοιχτό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας θα παραμένει στο εξής το μετρό των Αθηνών τις Παρασκευές και τα Σάββατα, όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Οι αρμόδιοι έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι συρμοί του μετρό θα συνεχίσουν να κινούνται μόνο μέχρι τις 2π.μ, όπως ισχύει και τώρα, ενώ από εκείνη την ώρα και μέχρι την ώρα έναρξης των δρομολογίων, οι χώροι των σταθμών, οι αποβάθρες αλλά και οι σήραγγες θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες για πάρτυ, συναυλίες, αθλοπαιδιές αλλά και για την ασφαλή τους μετακίνηση.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι παρευρισκόμενοι απολάμβαναν τα γευστικά κοκτέηλ που ετοίμαζε ειδικός μπάρμαν-μειξολόγος (σ.σ. mixologist), η κίνηση ικανοποιεί ένα ευσεβή πόθο των κατοίκων της πρωτεύουσας ενώ παράλληλα παρουσιάζει αναρίθμητα πλεονεκτήματα. Καταρχάς, προσφέρει μια ασφαλή οδό μετακίνησης για τους Αθηναίους μακριά από τους κινδύνους των κακοφωτισμένων δρόμων του κέντρου, αλλά και επίσης χωρίς κουραστικές ανηφόρες και κατηφόρες, διευκολύνοντας εκτός των άλλων και τους επίδοξους ποδηλάτες.

Το μέτρο αναμένεται ακόμη να μειώσει αισθητά τα ατυχήματα στους δρόμους της Αθήνας, καθώς οι μεθυσμένοι οδηγοί θα έχουν μια παραπάνω επιλογή για την επιστροφή τους στο σπίτι, όπως επίσης θα αποκλείει την πιθανότητα κάποιος να χαθεί στους δαιδαλώδεις δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς η διαδρομή των συρμών του μετρό κινείται αυστηρά σε ευθείες γραμμές, με ελάχιστες διασταυρώσεις.

Εκτός της συμβατικής χρήσης προς τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών, οι εγκαταστάσεις του μετρό θα προσφέρονται όμως και για σειρά εκδηλώσεων, λειτουργώντας έτσι ως ένας ανοιχτός χώρος διασκέδασης και πολιτισμού κυριολεκτικά κάτω από το κέντρο της πόλης και δίνοντας μια νέα έννοια στον όρο «underground». Συγκεκριμένα, οι σταθμοί και οι σήραγγες θα είναι διαθέσιμοι για πάρτυ, συναυλίες, γάμους και δεξιώσεις, συνέδρια αλλά και αθλητικές διοργανώσεις, προσφέροντας μια αξιόπιστη εναλλακτική για την ψυχαγωγία των Αθηναίων.

Η εικοσιτετράωρη λειτουργία του μετρό θα ξεκινήσει από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ήδη πολύ πλούσιο και περιλαμβάνει την εναρκτήρια συναυλία του Γιώργου Νταλάρα μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια, την πρώτη νύχτα ισχύος του μέτρου, θεατρική παράσταση αρχαίας τραγωδίας στο σταθμό του Θησείου, μεγάλο πάρτυ με θέμα «καλοκαίρι 2014» στο σταθμό του Ελληνικού αλλά και ποδηλατικούς αγώνες πάνω στις ράγες, με έπαθλο μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Τέλος, όπως δήλωσαν τόσο ο Μ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο Γ. Καμίνης, δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι παραδοσιακά αντιτίθονταν στην επέκταση του ωραρίου, αφού για την εφαρμογή του μέτρου δεν απαιτείται η παρουσία τους κατά τις νυκτερινές ώρες.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.