Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
19°C
 

Πρώτο σε πωλήσεις αφισών για εφηβικά δωμάτια το μποζόνιο Higgs

Higgs-BosonΔίχως προηγούμενο είναι ο ενθουσιασμός που έχει επικρατήσει παγκοσμίως σχετικά με το μποζόνιο Higgs, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο CERN της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2012, ενώ μόλις προχθές ο Βρετανός φυσικός Peter Higgs, που είχε προβλέψει την ύπαρξή του, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Διεθνές Επιμελητήριο Αφισών και Ταπετσαριών Τοίχου, οι αφίσες με το σωματίδιο Higgs έχουν φθάσει στην πρώτη θέση των πωλήσεων, ξεπερνώντας σε ζήτηση, μέσα σε 24 ώρες, τις αφίσες με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Τσε Γκεβάρα και τον Μπομπ Μάρλεϋ, οι οποίες κατείχαν μέχρι πρότινος τα πρωτεία. Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του επιμελητηρίου, το μποζόνιο βρισκόταν στην πρώτη εκατοντάδα των περισσότερο αγορασμένων αφισών από την ημέρα της ανακάλυψης του, πέρυσι τον Ιούλιο, όμως σκαρφάλωσε σχεδόν 80 θέσεις σε λιγότερο από 24 ώρες, μετά την ανακοίνωση της απονομής του φετινού Νόμπελ Φυσικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «σωματίδιο του Θεού» έχει εκ της φύσεως του μια άνευ προηγουμένου απήχηση στο κοινό, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «φοβερά γλυκούλι» από τους επιστήμονες του CERN που το παρατήρησαν για πρώτη φορά. Σχολιάζοντας την είδηση οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν γεμίσει κάθε τοίχο του κέντρου ερευνών με φωτογραφίες και αφίσες του μποζονίου, επισήμαναν πως «το σωματίδιο Higgs είναι η αχτίδα φωτός, η χαρά στην κουραστική καθημερινότητα κάθε φοιτητή ή ερευνητή. Μπορεί να μην έχει την τρέλα του Αϊνστάιν, την επανάσταση του Τσε ή τα ράστα του Μπομπ Μάρλεϋ, όμως το γεγονός ότι δεν μπορεί να παρατηρηθεί παρά μόνο μέσα στο εργαστήριο προσδίδει ένα μυστήριο, καθώς ο καθένας το αναπαριστά όπως το φαντάζεται».

Το «Κουλούρι» συνάντησε τον Ίαν, τελειόφοιτο φοιτητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, έξω από το μαγαζί από όπου είχε μόλις αγοράσει μια γιγαντιαία αφίσα με το υποατομικό σωματίδιο για να αντικαταστήσει το poster με το εξώφυλλο του Dark Side of the Moon των Pink Floyd. Απαντώντας στην ερώτηση για το τι τον έκανε να προτιμήσει το υποατομικό σωματίδιο, ο Ίαν σήκωσε τους ώμους, έστριψε το τσιγάρο του σχηματίζοντας ένα μειδίαμα, προτού σχολιάσει: «το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι τρομερά γλυκούλι, τόσο καλοσυνάτο και γεμάτο χάρη, ενώ κρύβει και ένα μυστήριο. Δεν είναι και λίγα αυτά για κάτι που παίζεται στην τηλεόραση».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.