Τζιτζίκια
Mostly clear
24°C
 

Νέα σχολική χρονιά: Πάλι πρέπει τα παιδιά να ξυπνούν από τις 7

Με νύστα και τσίμπλες στα μάτια ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά για 1.450.000 μαθητές, οι οποίοι για άλλο ένα έτος καλούνται να συνηθίσουν το ξύπνημα στις 7 το πρωί, ώστε να βρίσκονται στο σχολείο μεταξύ 8 και 8.30.

Το πρωί οι μαθητές παρακολούθησαν τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στο προαύλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά νοσταλγούσαν το κρεβάτι τους και προσπαθούσαν να αποφύγουν τα νερά που εκτοξεύονταν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε σχολείου, σε κάποιες περιπτώσεις ακολούθησε και αγιασμός μέσα στις τάξεις οπότε οι μαθητές έπρεπε να μείνουν περισσότερη ώρα όρθιοι, με μισόκλειστα μάτια από τη νύστα.

Τον αγιασμό ακολούθησε η αναγκαία επεξήγηση σχετικά με την πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και των λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, διάστημα κατά το οποίο αποκοιμήθηκαν σχεδόν 8 στους 10 μαθητές σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες ξυπνούν σιγά-σιγά και παραλαμβάνουν τα βιβλία και τις μάσκες τους, ενώ ενημερώνονται για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας, το οποίο δυστυχώς προβλέπει έναρξη των μαθημάτων κάθε μέρα στις 8.30 το πρωί.

Πλέον, η νύστα έχει δώσει τη θέση της σε μια αίσθηση κανονικότητας που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα και συνολικά για αρκετά χρόνια ακόμα, αναλόγως την ηλικία του κάθε μαθητή.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.