Σε αναλογία τουλάχιστον τριών συμφώνων για κάθε φωνήεν στο νέο όνομα της πΓΔΜ προσανατολίζεται η χώρα μας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία», συνοδευόμενου από επιθετικό προσδιορισμό που θα αντισταθμίζει την αναλογία συμφώνων-φωνηέντων. Κατά συνέπεια, με δεδομένο ότι στη λέξη «Μακεντόνια» η αναλογία βρίσκεται στα 5 σύμφωνα με 5 φωνήεντα, αναζητείται προσδιορισμός που θα «γέρνει» σημαντικά προς τα σύμφωνα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, εξετάζονται ονομασίες που είχαν έρθει προς διαπραγμάτευση και στο παρελθόν, όπως «Γκρνα Μακεντόνια» ή «Βρντρσκα Μακεντόνια» – λύσεις που πάντως δεν φέρουν πολλές ελπίδες για συμφωνία. Σε περίπτωση ωστόσο που επιλεχθεί κάποια από αυτές, η ελληνική αποστολή θα επιδιώξει την αφαίρεση φωνηέντων από τον όρο «Μακεντόνια», ώστε να γίνει π.χ. «Μκντόνια» και να επιτευχθεί η επιθυμητή υπεροχή των συμφώνων.
«Θέλουμε η ελληνική Μακεδονία να είναι όσο το δυνατόν πιο εύηχη και θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να το πετύχουμε» τόνισε με εμφατικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Τα φωνήεντα της Μακεδονίας είναι ελληνικά» πρόσθεσε.
Ο ίδιος άλλωστε σημείωσε πως στα σλαβικά η έλλειψη φωνηέντων είναι συνηθισμένη και δεν αποτελεί πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε μια τέτοια λύση ως «win-win» αφού και οι δύο πλευρές εξυπηρετούνται.
Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ειδικά για την περίσταση θα αλλάξει το επώνυμό του σε Νίμτς.
Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.
Απόψεις
Ελπίζω να επρόκειτο για ατυχές περιστατικό, ωστόσο εγώ από αυτό από αυτό το σουβλατζίδικο δεν θα παραγγείλω ξανά ποτέ. Από τα νεύρα μου βγήκα να ξεσκάσω μέσα στα χιόνια και είναι θαύμα που δεν κρύωσα.