2021, εκδρομές, ναρκωτικά
Partly cloudy
13°C
 

Τουλάχιστον τρία σύμφωνα για κάθε φωνήεν στο νέο όνομα της πΓΔΜ επιδιώκει η Ελλάδα

mcdn_kotziasΣε αναλογία τουλάχιστον τριών συμφώνων για κάθε φωνήεν στο νέο όνομα της πΓΔΜ προσανατολίζεται η χώρα μας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία», συνοδευόμενου από επιθετικό προσδιορισμό που θα αντισταθμίζει την αναλογία συμφώνων-φωνηέντων. Κατά συνέπεια, με δεδομένο ότι στη λέξη «Μακεντόνια» η αναλογία βρίσκεται στα 5 σύμφωνα με 5 φωνήεντα, αναζητείται προσδιορισμός που θα «γέρνει» σημαντικά προς τα σύμφωνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εξετάζονται ονομασίες που είχαν έρθει προς διαπραγμάτευση και στο παρελθόν, όπως «Γκρνα Μακεντόνια» ή «Βρντρσκα Μακεντόνια» – λύσεις που πάντως δεν φέρουν πολλές ελπίδες για συμφωνία. Σε περίπτωση ωστόσο που επιλεχθεί κάποια από αυτές, η ελληνική αποστολή θα επιδιώξει την αφαίρεση φωνηέντων από τον όρο «Μακεντόνια», ώστε να γίνει π.χ. «Μκντόνια» και να επιτευχθεί η επιθυμητή υπεροχή των συμφώνων.

«Θέλουμε η ελληνική Μακεδονία να είναι όσο το δυνατόν πιο εύηχη και θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να το πετύχουμε» τόνισε με εμφατικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Τα φωνήεντα της Μακεδονίας είναι ελληνικά» πρόσθεσε.

Ο ίδιος άλλωστε σημείωσε πως στα σλαβικά η έλλειψη φωνηέντων είναι συνηθισμένη και δεν αποτελεί πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε μια τέτοια λύση ως «win-win» αφού και οι δύο πλευρές εξυπηρετούνται.

Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ειδικά για την περίσταση θα αλλάξει το επώνυμό του σε Νίμτς.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.