Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Eνεχυροδανειστήρια και μαγαζιά «αγοράζω χρυσό» ανοίγουν μέσα σε εφορίες

enexyroxrysos123Ένα νέο σχέδιο στο δρόμο προς την βελτίωση των οικονομικών του κράτους και της ταχείας ανάπτυξης παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη. Βάσει του σχεδίου αυτού, από τις αρχές του νέου έτους θα λειτουργούν μέσα στα καταστήματα της εφορίας ενεχυροδανειστήρια και μαγαζιά «αγοράζω χρυσό».

Την πρόταση έριξε στο τραπέζι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό παρουσίασε μια έκθεση που αποτύπωνε τα τεράστια κέρδη που έχουν σημειώσει επιχειρήσεις τέτοιου είδους τα τελευταία χρόνια. «Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο μερίδιο της αγοράς να μένει ανεκμετάλλευτο από το κράτος. Πρέπει να απλώσουμε κι εμείς το χέρι μας στην πίτα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Υπουργού, τα οποία έβαλαν σε σκέψεις τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την έναρξη λειτουργίας τέτοιων μαγαζιών μέσα στις εφορίες. Έτσι, κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να πουλάει χρυσό ή να δίνει ως ενέχυρο πολύτιμα κειμήλια του έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα μετρητά προκειμένου να πληρώσει τους φόρους του ή τυχόν πρόστιμα, «χαράτσια» κλπ. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν δίνοντας απευθείας τα πολύτιμα είδη τους ή αν θα πρέπει πρώτα να τα ανταλλάσσουν με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό και ύστερα να εξοφλούν τις οφειλές τους.

Στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης, τα μαγαζιά αυτά δεν θα είναι δημόσια, ωστόσο θα πληρώνουν ενοίκιο και θα καταβάλλουν ένα μέρος από τα έσοδα τους στο κράτος. Αν το μέτρο στεφθεί με επιτυχία, κύκλοι της Κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίας εκτός των εφοριών. «Ακολουθούμε τις επιταγές των καιρών. Είμαστε εδώ για να αγοράσουμε τον χρυσό σας ή το ρολόι του παππού σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο «Κουλούρι».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.