Ιουλιανά
Clear sky
29°C
 

Φορολογία «πλήρωσε όσο θέλεις» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Άλλη μια επαναστατική ιδέα σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των κρατικών εσόδων. Συγκεκριμένα, το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, αντί για τη θέσπιση φορολογικής κλίμακας πρόκειται να εφαρμόσει το μοντέλο «πλήρωσε όσο θέλεις» για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις - ομάδες φορολογουμένων που παραδοσιακά φοροδιαφεύγουν σε μεγάλο ποσοστό.

Το εν λόγω μοντέλο τιμολόγησης έχει εφαρμοστεί σε άλλους τομείς στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, αφού δίνει στους πληρωτές την αίσθηση της συμμετοχής χτίζοντας έτσι μια πολύτιμη σχέση εμπιστοσύνης. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα εφαρμογής έδωσε το 2007 το μουσικό συγκρότημα Radiohead όταν κυκλοφόρησε έτσι το δίσκο του "In Rainbows", ποτέ όμως μέχρι σήμερα η ιδέα της ελεύθερης συνεισφοράς δεν είχε υιοθετηθεί ως μοντέλο φορολόγησης.

Σύμφωνα με το καινούριο σύστημα, οι φορολογούμενοι των παραπάνω κατηγοριών, εκτός από την ελεύθερη επιλογή ετήσιου δηλωτέου εισοδήματος που έκαναν μέχρι σήμερα, θα έχουν επιπρόσθετα την ελευθερία να επιλέγουν οι ίδιοι τον φορολογικό συντελεστή με τον οποίο θα φορολογηθούν. Έτσι λοιπόν, αρχής γενομένης από τις φορολογικές δηλώσεις του 2012, το σύστημα TAXIS θα παρέχει τη σχετική επιλογή (με το μηδενικό συντελεστή διαθέσιμο), ενώ στις εφορίες θα στηθούν κουτιά όπου οι φορολογούμενοι θα καταθέτουν ελεύθερα τη συνεισφορά τους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ελπίζουν πως  θα καταφέρουν έτσι να αφυπνίσουν το πατριωτικό αίσθημα των επαγγελματιών, οι οποίοι δε θα νοιώθουν πια την ανάγκη να φοροδιαφεύγουν αλλά θα συμμετέχουν στον κρατικό κορβανά, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Όπως αναφέρουν άλλωστε, το Δημόσιο δεν πρόκειται να βγει ζημιωμένο. Αντίθετα, τονίζουν πως το νέο σύστημα δίνει μια ευκαιρία αντιστροφής του κλίματος και αποτελεσματικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει και σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού από τα Μ.Μ.Ε. -με σλόγκαν «Φορολογήσου, μπορείς!»- στα πρότυπα της απόλυτα επιτυχημένης καμπάνιας για τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.