Ιουλιανά
Clear sky
36°C
 

Πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης για συνεργάτες εταιριών δικτυακού μάρκετινγκ ξεκινά το Υπουργείο Υγείας

pyramidsΈνα πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης για συνεργάτες εταιριών δικτυακού μάρκετινγκ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Υγείας. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία της Αιγύπτου, ο Υπουργός Υγείας Ανδρεάς Λυκουρέντζος ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε πιλοτική μορφή για τους πρώην συνεργάτες όλων των εταιριών που ακολουθούν τις συγκεκριμένες μεθόδους πώλησης προϊόντων και επιθυμούν να απεξαρτηθούν. Η Υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία ήταν παρούσα στην συνέντευξη, μίλησε στο «Κουλούρι» ως γιατρός αλλά και ως άνθρωπος, για την κρισιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Είναι πολλοί οι άνθρωποι που λόγω της κρίσης έχουν στραφεί σε εταιρίες τύπου Amway ή Oriflame, τις λεγόμενες και εταιρείες δικτυακού μάρκετινγκ, θεωρώντας τις ως την τελευταία τους ευκαιρία να βγάλουν χρήματα. Δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποί μας με το που εγγραφούν στις εν λόγω εταιρίες,  βρίσκονται δίχως να το καταλάβουν στην αρχή ενός κατήφορου απ’ όπου πολύ δύσκολα υπάρχει επιστροφή, ειδικά χωρίς βοήθεια. Κάθε πώληση που πετυχαίνει ένας αρχάριος τον σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο του μάρκετινγκ και ο εθισμένος -πλέον- πωλητής ονειρεύεται όλο και μακρινότερα ταξίδια, μεγαλύτερα δίκτυα και περισσότερα χρήματα, με ολοένα και λιγότερη δουλειά» σημείωσε η κ. Σκοπούλη.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη η Υφυπουργός, συνέχισε: «Το ψυχολογικό προφίλ του πωλητή, σύμφωνα με έρευνες, παρουσιάζει έντονες μεταπτώσεις ανάλογα με τις πωλήσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί ακόμη και αντικοινωνικές συμπεριφορές τόσο από τους πωλητές, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο των πωλητών, απέναντι σε αυτούς. Οι πωλητές αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζονται από τον κύκλο τους με ‘χαμογελαστή αντιπάθεια’, ‘ευγενική απέχθεια’ και ‘φιλική αποστροφή’ - ακόμα και από άτομα του πολύ κοντινού τους περιβάλλοντος.  Άλλα συμπτώματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί είναι πως γίνονται πολύ μονότονοι, δείχνουν ενδιαφέρον για κάτι μόνο όταν μπορούν να το πουλήσουν και πηγαίνουν σε συναντήσεις άνω των 4 ατόμων, αφού δεν επιθυμούν να σπαταλήσουν το χρόνο τους μιλώντας σε λιγότερα άτομα για προϊόντα, καθώς βάσει των οδηγιών που έχουν διαβάσει και αποστηθίσει είναι χάσιμο χρόνου και δεν μεγιστοποιείται το πιθανό κέρδος».

Σε αυτό το σημείο η Υφυπουργός παραδέχτηκε με τρεμάμενη φωνή: «Όλα αυτά τα ξέρω, όχι γιατί είμαι γιατρός αλλά γιατί ένας πολύ κοντινός μου άνθρωπος, ο γιός μου, έπεσε θύμα αυτής της σύγχρονης λαίλαπας. Είχα δεχτεί με επιφύλαξη την είδηση πως θα γίνει πωλητής, αλλά τον ενθάρρυνα όπως είναι το καθήκον κάθε μάνας και μάλιστα ήμουν και η πρώτη του πελάτισσα. Πού να ήξερα πως αντί για ενθάρρυνση τον έσπρωχνα στον γκρεμό;  Το καταλάβαμε πως από κάτι έπασχε όταν πήγαμε οικογενειακώς στην Αίγυπτο για ολιγοήμερες διακοπές. Εκεί τον ρώτησα: ‘Γιε μου, πως σου φαίνεται η πυραμίδα;’. Ο γιός μου ο Νικόλας, σε έξαλλη κατάσταση και όπως δεν το έχω ξαναδεί άρχισε να ουρλιάζει και να τρέχει μέσα στην έρημο φωνάζοντας: ‘Δεν είναι πυραμίδα, πόσες φορές θα στο πω, είναι κάτι διαφορετικό. Γιατί μου λες για πυραμίδες, αφού σου το έχω εξηγήσει χίλιες φορές πως λειτουργεί. Νομίζεις πως είμαι χαζός και με πιάσανε Κώτσο ε; Πως δουλεύω σε πυραμίδα; Εγώ δεν βλέπω καμία πυραμίδα…’. Τρεις μέρες τον ψάχναμε στην έρημο και τελικά τον βρήκαμε στην σκηνή ενός βεδουίνου μισολιπόθυμο να ψελλίζει μέσα στο παραμιλητό του πυρετού ‘δεν είναι πυραμίδα… δεν είναι πυραμίδα σου λέω…’. Φύγαμε αφού πρώτα είχε καταφέρει να πουλήσει ένα φίλτρο νερού στον βεδουίνο, που παρεμπιπτόντως η σκηνή του δεν είχε πρόσβαση σε νερό βρύσης. Γυρίσαμε στην Ελλάδα και εκεί που αποφασίσαμε πως πρέπει να τον βοηθήσουμε, ήταν όταν ανακαλύψαμε πως πούλησε κρέμα αντιγήρανσης στην επτάχρονη αδερφή του». Με βουρκωμένα μάτια η Υφυπουργός σχεδόν ψιθύρισε «… ας τους βοηθήσουμε, άνθρωποι είναι και αυτοί…»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ο γιός της, η μαρτυρία του οποίου συγκλόνισε. «Θα ήθελα καταρχήν να ξεκινήσω συμβουλεύοντας όλους αυτούς τους πωλητές που προσπαθούν να απεξαρτηθούν να κάνουν κουράγιο. Είναι δυνατόν να ξανακάνετε φίλους, αρκεί να δείξετε πείσμα! Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφερθώ στην σημαντικότητα του προβλήματος, καθώς η εξάρτηση από τις πωλήσεις είναι πλέον πιο σοβαρός κίνδυνος και από τα ναρκωτικά. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα εγώ τώρα θα ήμουν ή στο τηλέφωνο με τα μέλη του δικτύου μου ή από πόρτα σε πόρτα και θα πουλούσα προϊόντα. Είμαι χαρούμενος που βλέπω όλον αυτόν τον κόσμο μαζεμένο εδώ για έναν σκοπό… όλον αυτόν τον κόσμο…»

Η συνέντευξη τύπου δυστυχώς τελείωσε άδοξα κάπου εκεί, αφού ο νεαρός υποτροπίασε όταν είδε τόσους πολλούς δημοσιογράφους μαζεμένους, και θέλησε να τους εγγράψει στο δίκτυό του. Το «Κουλούρι» εύχεται ταχεία ανάρρωση σε όλους όσους είναι εξαρτημένοι στις πωλήσεις και δεσμεύεται πως θα κάνει τα πάντα για να αφυπνίσει την κοινωνία γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.