Ιουλιανά
Clear sky
27°C
 

ΠΟΔ: Τριετής αποκλεισμός από το ίντερνετ για τις ελληνικές διαφημιστικές

regulating-internetΤον τριετούς διάρκειας αποκλεισμό των ελληνικών διαφημιστικών εταιρειών από το ίντερνετ αποφάσισε σήμερα το πρωί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαδικτύου που εδρεύει στην περιοχή Πλάγια Βίστα του Λος Άντζελες. Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όμως σύμφωνα με πληροφορίες η απαγόρευση έρχεται μετά από πολυάριθμες καταγγελίες για συνεχείς παραβιάσεις των βασικών κανόνων και αρχών δεοντολογίας του διαδικτύου στα πλαίσια των διαφόρων «ψηφιακών» διαφημιστικών εκστρατειών στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΔ, «η συνήθης πρακτική των διαφημιστικών εταιρειών στην Ελλάδα αντιβαίνει στις βασικές αρχές ηθικής και λειτουργίας του διαδικτύου που εξασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ανωνυμία, τη διαφάνεια και το σεβασμό στο περιεχόμενο και στους χρήστες [...]. Η έμμεση διαφήμιση και τοποθέτηση προϊόντων σε άρθρα ψυχαγωγικών ιστοσελίδων, η 'φιλική' δωροδοκία δημοφιλών χρηστών κοινωνικών δικτύων με αντάλλαγμα την προώθηση εταιρειών από μέρους τους, οι στημένοι, εικονικοί διαγωνισμοί που μοναδικό σκοπό έχουν να συγκεντρώσουν likes και clicks και το ανελέητο 'spam' δυσφημούν το μέσο και το υποβαθμίζουν συστηματικά στα μάτια του κοινού στο οποίο απευθύνεται και υποτίθεται ότι υπηρετεί».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για «μονοπωλιακές πρακτικές ελέγχου της αγοράς με την ανταλλαγή περιεχομένου, διαφημιστικών εκστρατειών και εμπορικών συνεργασιών μεταξύ ανταγωνιστικών ιστοσελίδων» (σ.σ. αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση εκστρατείας με πελάτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, όταν η πλειονότητα των ελληνικών site είχαν εν μια νυκτί βαφτεί κόκκινα) καθώς και για «συντονισμένες, εξόφθαλμες προσπάθειες επιβολής ενιαίας αισθητικής και περιεχομένου στο μέσο, οι οποίες περιορίζουν τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης».

Ακόμη αναφέρονται «διαφημιστικές υποσχέσεις και προσφορές που κινούνται στα πλαίσια της κοινής απάτης», «ενέργειες που προβάλλουν τη χυδαιότητα, το μίσος και τον ρατσισμό» και «έλλειψη σεβασμού στην ανωνυμία και την ιδιωτικότητα των χρηστών των κοινωνικών δικτύων και εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων», με την ανακοίνωση να καταλήγει:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο τα στραβά μάτια και να κρυβόμαστε πίσω από τη χαοτική φύση του διαδικτύου ενώ αλλοιώνεται ο ίδιος ο χαρακτήρας του μέσου στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαδικτύου αποφασίζει τον τριετή (3) αποκλεισμό των ελληνικών διαφημιστικών εταιρειών από το διαδίκτυο.»

Σε εφαρμογή της απόφασης, οι πάροχοι του ίντερνετ στην Ελλάδα υποχρεούνται να «μπλοκάρουν» τις συνδέσεις στα γραφεία των ελληνικών διαφημιστικών εταιρειών, τα στελέχη των οποίων θα μπορούν μεν να συνδέονται ως απλοί χρήστες από τους προσωπικούς υπολογιστές ή τις κινητές τους συσκευές, όμως θα απειλούνται με βαρύτατες κυρώσεις σε περίπτωση που προβούν σε εμπορικές, διαφημιστικές ή προωθητικές κινήσεις.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι εγχώριες διαφημιστικές αναμένεται να στραφούν εκ νέου σε παραδοσιακές μορφές προώθησης όπως τα μαζικά μηνύματα sms, οι χυδαίες και παραπλανητικές καταχωρήσεις σε έντυπα μέσα, τα events και happenings με τη συμμετοχή τοπικών, ασήμαντων διασημοτήτων της τηλεόρασης ή της μουσικής βιομηχανίας και οι αντιαισθητικές υπαίθριες διαφημίσεις σε στάσεις λεωφορείων και κατά μήκος οδικών αξόνων, οι οποίες πρόκειται να απελευθερωθούν και πάλι με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος, κύκλοι των βορείων προαστίων αναφέρουν πως νέοι, δυναμικοί διαφημιστές και ειδήμονες του διαδικτύου στη χώρα μας σχεδιάζουν να οργανώσουν ψηφιακή εκστρατεία διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του ΠΟΔ προκειμένου να προασπίσουν τη δουλειά τους, αλλάζοντας όλοι συντεταγμένα τις φωτογραφίες των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα σε ένα κόκκινο τετράγωνο. Μάλιστα, στα πλαίσια της προσπάθειας έχει ήδη δημιουργηθεί το hashtag #InternetInGreece, το οποίο μοιράζονται ακατάπαυστα ο ένας με τον άλλο τις τελευταίες 6 ώρες.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.